Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία εμπλοκή με την κηδεία

Στην καρδιά της Αθήνας στη Μητρόπολη στιγμές συγκίνησης στο λαϊκό προσκύνημα που άρχισε το μεσημέρι και στα Χανιά ετοιμασίες στο νεκροταφείο του Γαλατά για την κηδεία του ανεπανάληπτου μουσικοσυνθέτη.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε το μεσημέρι δεκτή την επιθυμία του δημιουργού, ωστόσο υπήρξε νέα εμπλοκή, αυτήν τη φορά για το γραφείο τελετών που θα αναλάβει την κηδεία.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ζήτησε να επιλέξει εκείνη το γραφείο που θα κηδέψει τον πατέρα της και όχι ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν πως είχαν ήδη αρχίσει τις διαδικασίες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Πρωτοδικείο, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη τόνισε πως θα σεβαστεί την επιθυμία του πατέρα της που επιθυμούσε ως τόπο τελευταίας κατοικίας τα Χανιά, αλλά όπως είπε δε θα δεχτεί να μην επιλέξει η ίδια το γραφείο τελετών, αφού όπως υποστήριξε έχει ήδη συμφωνήσει με συγκεκριμένους ανθρώπους που ασχολούνται με την κηδεία.

Ανάλογο αίτημα όμως υπέβαλε και ο Γιώργος Αγοραστάκης, ως εκτελεστής της τελευταίας επιθυμίας του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη.

Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη που όπως αποφασίστηκε θα γίνει στα Χανιά την προσεχή Πέμπτη, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος μέσα από επιστολές αλλά και συζητήσεις τα προηγούμενα χρόνια με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο.

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, που το πρωί συναίνεσε στο να γίνει η κηδεία στα Χανιά, είχε επιλέξει το Βραχάτι αφού ήθελε ο τάφος του πατέρα της να βρίσκεται κοντά στο οικογενειακό σπίτι….

Οι επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε συνδυασμό με τα λόγια του αδερφού της, την έπεισαν να αλλάξει στάση.

Από νωρίς το πρωί, το κλίμα στη Μητρόπολη ήταν συγκινησιακά φορτισμένο. Με τις τελευταίες προετοιμασίες για το λαϊκό προσκύνημα να ολοκληρώνονται και τον κόσμο από το μεσημέρι να αποτίει τον δικό του φόρο τιμής, σε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, που ταξίδεψε την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Νέα διαμάχη για το γραφείο τελετών

Όπως είναι γνωστό, ο Μίκης Θεοδωράκης με επιστολή του είχε αποφασίσει τόσο σε ποιο μέρος θέλει να ταφεί όσο και ποιο γραφείο τελετών ήθελε να αναλάβει την διαδικασία.

Η κόρη του έχει αντίρρηση για το συγκεκριμένο γραφείο, με τους εκτελεστές της διαθήκης του να καταλήγουν εκ νέου στο δικαστήριο προκειμένου να αποφασίσει η δικαιοσύνη.

Με απόφασή του, το δικαστήριο, και με προσωρινή διαταγή, αποφάσισε οι εκτελεστές της διαθήκης να αναλάβουν και τα του γραφείου τελετών.

Η οριστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το πρωί της Τρίτης.