Αυξάνεται ο αριθμός των περιοχών στην Ελλάδα που βρίσκονται σε μίνι lockdown καθώς μετά τους τρεις νομούς της Κρήτης, στον ίδιο κατάλογο βρίσκεται από σήμερα και η Μεσσηνία
Η Πελοπόννησος φαίνεται ότι αποτελεί τη νέα μεγάλη εστία προβληματισμού για τους ειδικούς που μελετούν τα επιδημιολογικά στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΕΟΔΥ, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την απόφαση να τεθεί από σήμερα σε μίνι lockdown η Μεσσηνία ακολουθώντας τον δρόμο που «χάραξαν» πρώτη η Μύκονος και στη συνέχεια οι τρεις νομοί της Κρήτης – Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο.
Για τους τρεις αυτούς νομούς της Κρήτης, μάλιστα, αποφασίστηκε η παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου καθώς διαπιστώθηκε ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει η επιθυμητή «αποφόρτιση» από το επιδημιολογικό αποτύπωμα του κορονοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για χθες, Τρίτη 24 Αυγούστου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εντοπίστηκαν 591 νέα κρούσματα. Τα περισσότερα καταγράφηκαν στην Ηλεία (232) ενώ ακολουθούν Αχαΐα (184) και Μεσσηνία (146) ενώ καλύτερα φαίνεται ότι είναι τα στοιχεία για Λακωνία (31), Αρκαδία (16) και Αργολίδα (13).
Την ίδια ώρα στην Κρήτη εντοπίστηκαν 344 κρούσματα, τα 161 εκ των οποίων στο Ηράκλειο, 89 στα Χανιά, 60 στο Ρέθυμνο και 34 στο Λασίθι με τις τρεις περιοχές να καταγράφουν πολύ υψηλά επίπεδα και στο ιικό φορτίο με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων να δείχνουν αύξηση 246%, 215% και 200% αντίστοιχα για κάθε μια από τις τρεις προαναφερθείσες περιοχές.
Ειδικά για το ιικό φορτίο καμπανάκι χτυπάει για την εκρηκτική αύξηση στα Ιωάννινα (292%) και την Ξάνθη (282%) με την Αλεξανδρούπολη (αύξηση 160%), αλλά τη Λάρισα (αύξηση 152%) να αποτελούν επίσης πηγές ανησυχίας.
Όσον αφορά την κατάσταση στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας υψηλός ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στην Εύβοια (105), στη Ρόδο (122), περιοχή που είναι ψηλά στο ραντάρ των ειδικών το τελευταίο διάστημα, στην Κέρκυρα (68), την Νάξο (39), τη Λευκάδα (33) και τη Μυτιλήνη ενώ στα νησιά του Αργοσαρωνικού εντοπίστηκαν 45 νέα κρούσματα.