Μήνυμα Δένδια – Μάας στην Τουρκία

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη στην Αθήνα, στον απόηχο των προκλήσεων της γείτονος, με αποκορύφωμα τη NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι συστηματικά η Τουρκία αγνοεί τις προτροπές για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και πρόσθεσε ότι η παράνομη και προκλητική της συμπεριφορά «έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις της με την ΕΕ».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα, στο περιστατικό με το γαλλικό πλοίο, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο κατά τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο αλλά και στην πρόσφατη απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί, την οποία χαρακτήρισε «πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και διαφορετικότητας».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, είπε πως ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Άγκυρα σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι δυο υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη Λιβύη, την κλιμάκωση της βίας, την παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Επίσης συζήτησαν για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίζοντας τη σημερινή, μια καλή ημέρα για την Ευρώπη.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αθήνα: Σοκάρει η περιγραφή γυναίκας που έπεσε θύμα του οδηγού ταξί
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αστυνομικός της Βουλής: Σε 10 ημέρες η σύζυγός του αναμένεται να φέρει στη ζωή το έκτο της μωρό
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ν. Δένδιας: Οι νατοϊκές ασκήσεις σχεδιάζονται με απόλυτο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν συγχωρείται άλλη προσέγγιση
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αναδρομικά: Πάγο στην επιστροφή των δώρων για τους συνταξιούχους βάζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο
12 Φεβρουαρίου, 2025
Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη – Πού οφείλεται η αύξηση
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σερβία: Συλλήψεις 15 υπόπτων για διαφθορά μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος της πόλης Ομπρένοβατς
12 Φεβρουαρίου, 2025
Στη φυλακή για το στυγερό έγκλημα η 34χρονη στην Πιερία – Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πιερία: Πως η 34χρονη περιέγραψε την δολοφονία του 58χρονου – «Τον έδεσα σε χαλί και τον μετέφερα στην αυλή για τον θάψω»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σύλληψη τριών ατόμων στα Καμίνια για κατοχή ναρκωτικών και αναβολικών ουσιών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός λόγω των σεισμών
12 Φεβρουαρίου, 2025