Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία – «Οι πόρτες στις προκλήσεις παραμένουν ερμητικά κλειστές»

Δηλώσεις για τα όσα συμφωνήσαν οι “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τον περασμένο Μάρτιο ήμουν από τους πρώτους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που είχα θέσει το ζήτημα της εργαλειοποίησης των τιμών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και είχα ζητήσει μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία θα μπορέσει να θέσει ένα πλαίσιο ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να μην αναγκαζόμαστε ως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κοινωνίες να πληρώνουμε πολύ περισσότερα από όσα πρέπει για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε φυσικό αέριο”, είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις αντιδράσεις που υπήρχαν από ορισμένα μέλη μέχρι και την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία και αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά.

“Για τις διμερείς δεν έχω πολλά περισσότερα να σας πω, δεν θέλω να επανέλθω σε αυτά που έγιναν στην Πράγα. Αυτή η αντιπαράθεση, η ανταλλαγή απόψεων, ήταν ερξαιρετικά χρήσιμη, καθώς έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή κοινότητα”.

“Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει το παράθυρο του διαλόγου παραμένει ανοιχτό, αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις παραμένουν ερμητικά κλειστές”, είπε

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι θετικό ότι υπήρξε μια επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας και εξέφρασε την ελπίδα του να συνεχιστεί.

Δεν είναι η Ελλάδα που αυτή που οξύνει τους τόνους, που αμφισβητεί στο status quo όπως έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που δεν σέβεται τις βασικές αρχές και τις αξίες των σχέσεων καλής γειτονίας. Στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να μας δοθεί η δυνατότητα μαι ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών μας. Οι λαοί μας δεν τρέφουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον“, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Θα ήταν πολύ καλύτερο να εστιάζουμε στη θετική πτυχή της θετικής ατζέντας από το να χρησιμοποιεί η Τουρκία την Ελλάδα ως στόχο και ως αντικείμενο ρητορικής που περισσότερο απευθύνεται σε εσωτερική κατανάλωση”.

“Δεν σχολιάζω τα εξοπλιστικά χώρα της γειτονικής χώρας και έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία”.