Μήνυμα θεσμών στην Ελλάδα για τα πλεονάσματα

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική πλευρά έστειλαν οι αξιωματούχοι των Ευρωπαϊκών θεσμών από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά συζήτηση για τα πλεονάσματα.

Ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ, μιλώντας για τα πλεονάσματα, τόνισε: «Με τα υψηλά πλεονάσματα θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα σε βιώσιμο μονοπάτι. Αν έχεις μικρότερα πλεονάσματα, δεν σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη ανάπτυξη. Πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη ανάπτυξης και μετά να υπάρξουν συζητήσεις για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, όσο και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM Νικολά Τζιαμαριόλι, ανέφεραν πως η αλλαγή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μια δύσκολη υπόθεση. «Η αλλαγή στόχων θα είναι πολιτικά πολύ δύσκολη» ανέφερε ο Κοστέλο, ενώ Τζιαμαριόλι είπε πως εάν η Ελλάδα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις θα απολέσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

-Ad-