Μήνυμα Τσίπρα στους πολίτες: Ορθώστε το ανάστημά σας στην κυβέρνηση για την πανδημία

Κανένας σιωπηλός και αδρανής απέναντι στην ανευθυνότητα της κυβέρνησης στην διαχείριση του νέου κύματος της πανδημίας είναι το μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας στους πολίτες ζητώντας τους επί της ουσίας να αντιδράσουν στον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο το Μαξίμου σχεδιάζει την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη μέσω social media για το θέμα καταγγέλλοντας τους κυβερνώντες για έλλειψη σχεδίου, παλινωδίες και σαφή προσπάθεια μεταφοράς των ευθυνών στους πολίτες , προειδοποιώντας συγχρόνως πως η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. «Σταματήστε να θεωρείτε τη διαχείριση της πανδημίας, επικοινωνιακό παιχνίδι» αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με τις παλινωδίες της δίνει επιχειρήματα σε επικίνδυνες απόψεις και θεωρίες συνωμοσίας.

Είναι ενδεικτικό πως ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει να υπάρξει «αφύπνιση» της κοινωνίας και για πρώτη φορά ίσως τόσο ανοιχτά ζητά από τους πολίτες να «φωνάξουν» απέναντι στην «ενορχηστρωμένη» όπως λέει προπαγάνδα, που αποσκοπεί στο να φορτωθούν οι ευθύνες τους πολίτες.

«Κανείς δεν δικαιούται να σωπάσει όταν μία κυβέρνηση παίζει κορώνα-γράμματα με την υγεία και την ασφάλεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων, κανείς δεν δικαιούται να σωπάσει όταν ένας πρωθυπουργός επιλέγει να στοχοποιεί συνειδητά τη νέα γενιά για να κρύψει τη δική του ευθύνη» σημειώνει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζοντας πως η χώρα «βρίσκεται μπροστά στο φάσμα μιας οικονομικής καταστροφής αλλά και μιας νέας υγειονομικής κρίσης». Προσθέτει δε πως «τα σπασμωδικά μέτρα που λαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες, όχι μόνο δεν καταφέρνουν να περιορίσουν την πανδημία, αλλά αποτελούν και χαριστική βολή για τον τουρισμό και την εστίαση». Συγχρόνως βεβαίως ο Αλ. Τσίπρας καλεί τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, όλους τους πολίτες, να τηρήσουν με αίσθημα συλλογικής ευθύνης όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί και από την άλλη να «ορθώσουν το ανάστημά τους, να νικήσουν το φόβο, να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την εφαρμογή ενός σχεδίου άμεσης ανάγκης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει με την παρέμβασή του και στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει τα σχολεία: «Με περισσότερους αντί για λιγότερους μαθητές ανά τάξη, χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών και με μία υπουργό που καταφεύγει στη δημιουργική λογιστική για να πείσει περί του αντιθέτου». Διερωτάται μάλιστα «πόση προστασία θα μπορούν να παρέχουν οι μάσκες, όταν στις τάξεις αυξάνονται αντί να μειώνονται οι μαθητές και θα στοιβάζονται πλέον από 25 έως 27 παιδιά σε λίγα τετραγωνικά μέτρα».

Το σχέδιο της αρμόδιας υπουργού Ν. Κεραμέως και τα όσα η ίδια είπε στη Βουλή σχολίασε καυστικά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τονίζοντας πως «είναι πραγματικά θλιβερό, στη χώρα που 997.000 μαθητές, πάνω από το 70% του μαθητικού πληθυσμού πηγαίνουν σε τάξεις με περισσότερους από 17 μαθητές, η κυβέρνηση να πορεύεται με ευχολόγια και αντιφάσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη δημόσια υγεία». Προσθέτει πως η ΝΔ δεν έκανε τίποτα επί μήνες για να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά σχολικό τμήμα, να θωρακίσει τις σχολικές υποδομές και να ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη συνθήκη. Νωρίτερα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σημείωσε στη Βουλή πως για την υπουργό η λύση είναι «2 πάνινες μάσκες, το πλύσιμο των χεριών και το…παγουρίνο. Φυσικά και πρέπει να τηρηθούν όσα προτείνουν οι ειδικοί. Αλλά αρκούν; Δεν ακούσαμε κουβέντα για την τήρηση των αποστάσεων και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη».