Μισαναπηρισμός: οι ανάπηροι ως άνθρωποι β’ κατηγορίας

Νιώθω πως ήρθε η ώρα πια, όσον αφορά το πώς προσεγγίζουμε την αναπηρία, να μετακινηθούμε από το «εγώ» στο «εμείς», και να εξοικειωθούμε με αυτή ως πτυχή της ποικιλομορφίας που διέπει την ανθρώπινη κατάσταση.

Δυστυχώς, τα άτομα με αναπηρία καθημερινά αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας. Η λέξη “αναπηρία” χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σαν βρισιά και προσβολή, ακόμα και από πολιτικά πρόσωπα στον δημόσιο λόγο⸱ ενδεικτικό της προκατάληψης που υφιστάμεθα τα ανάπηρα άτομα και της γενικότερης θέασής μας ως κάτι λιγότερο από τον «αρτιμελή άνθρωπο».

Μιλάμε φυσικά για ξεκάθαρο ρατσισμό.

Η μορφή του ρατσισμού που υποτιμά την αναπηρία και θεωρεί τα άτομα με κάθε είδους βλάβη (σωματική, νοητική κ.λπ.) ως πολίτες β’ κατηγορίας ονομάζεται “μισαναπηρισμός”. Πρόκειται για μια έκφανση του ρατσισμού που μεταμφιέζεται για να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμη και κρύβεται ύπουλα σε πολλές συμπεριφορές της κοινωνίας και της Πολιτείας απέναντι στα ανάπηρα άτομα.

Τα σχετικά παραδείγματα είναι αμέτρητα: η πολιτεία, λόγου χάρη, αδιαφορεί για το ότι εγώ ως τυφλός καταναλωτής δεν γνωρίζω τις ημερομηνίες λήξης, τις τιμές, τα συστατικά και τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων που αγοράζω και χρησιμοποιώ καθημερινά. Στα νοσοκομεία, όπου η πληροφόρηση είναι ακόμα πιο ζωτικής σημασίας, δεν υπάρχουν διερμηνείς της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας για την υποστήριξη των κωφών και βαρήκοων ασθενών. Κι αν η ισότιμη πρόσβαση στην πληροφορία θεωρείται πολυτέλεια μπροστά σε άλλα, «σημαντικότερα» δικαιώματα, συνεχίζοντας να διαβάζετε θα συνειδητοποιήσετε ότι ούτε καν η ασφάλεια και η προστασία της ζωής δεν διαφυλάσσεται. Τραγικό και πρόσφατο παράδειγμα, φυσικά, ο άδικος χαμός του ανάπηρου άντρα που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη Βάρκιζα, ο οποίος ελλείψει κατάλληλων υποδομών κινείτο αναγκαστικά στην άσφαλτο. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους συμπολίτες μας με κινητική αλλά και με οπτική βλάβη: στη δεύτερη περίπτωση, π.χ., πολύ συχνά κάποιος, για να βολευτεί, παρκάρει το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο και αναγκάζει τους τυφλούς πεζούς όπως εγώ να κινηθούν με το λευκό μπαστούνι μέσα στον δρόμο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μας. Ακόμα και σε χώρους όμως θεωρητικά μη επικίνδυνους, η ασφάλεια δεν είναι δεδομένη. Γνωρίζετε, π.χ., ότι δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης προσαρμοσμένα για ΑμεΑ σε καμία δημόσια υπηρεσία και δομή; Έτσι, κάθε μέρα διακινδυνεύουμε χωρίς να ευθυνόμαστε, επειδή ο μισαναπηρισμός καλά κρατεί, επειδή η πολιτεία αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Τι απαιτείται σε επίπεδο κοινωνίας για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Αντίδοτο στον μισαναπηρισμό —όπως και κάθε ρατσισμό— είναι το να μάθουμε να προσεγγίζουμε τη διαφορετικότητα με διερεύνηση και ανάγκη κατανόησής της κι όχι προκατάληψη, σε όσο μικρότερη ηλικία γίνεται. Έχοντας επίγνωση αυτού, στην κοινωνική επιχείρηση “Με Άλλα Μάτια” υλοποιούμε αφιλοκερδώς και με άδεια του Υπουργείου Παιδείας βιωματικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με την αναπηρία σε όλα τα σχολεία της χώρας. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, και παρά την πανδημία, η ομάδα μας έχει επισκεφτεί πάνω από 450 σχολικές μονάδες και έχουμε συναντήσει περισσότερους από 34.000 μαθήτριες και μαθητές σε έναν ελεύθερο διάλογο για τη συμπερίληψη, την προσβασιμότητα, τη ζωή με την αναπηρία ευρύτερα.

Κι αν πιστεύετε πως η αναπηρία ταυτίζεται με την ανικανότητα ενός ατόμου, σας προσκαλώ να παρακολουθήσετε την καμπάνια μας #SpeakUp —βρίσκεται σε όλα τα social media της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια». Εκεί θα δείτε πολλά και διαφορετικά παραδείγματα του πώς ανάπηρα άτομα έχουν διαθέσιμες λύσεις για προβλήματα της καθημερινότητάς τους, έχουν τρόπους να διαβιούν αυτόνομα στην κοινότητα. Αρκεί φυσικά να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός σε υπηρεσίες και προϊόντα, και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε αυτά. Εκεί έγκειται η ισότητα και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να παλεύουμε, ο καθένας από το μετερίζι του.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κλοπή σε ξενοδοχείο στη Ρόδο: Άρπαξαν 45.000 ευρώ και έγιναν καπνός – Δεν άφησαν πίσω τους ούτε ένα ίχνος
17 Απριλίου, 2025
Έξοδος Πάσχα: Εγκαταλείπουν μαζικά την Αττική οι εκδρομείς – Πάνω από 30.000 ταξιδεύουν σήμερα με τα πλοία, γεμάτα φεύγουν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ
17 Απριλίου, 2025
Νέα Φιλαδέλφεια: Πέντε μαθητές χτύπησαν άγρια 12χρονο επειδή αποκάλυψε στη δασκάλα του ότι του έκαναν bullying
17 Απριλίου, 2025
Καιρός Πάσχα: Στους 30°C η θερμοκρασία, αλλά οι θάλασσες παραμένουν κρύες – Αναλυτικά η πρόγνωση από τον Κώστα Λαγουβάρδο
17 Απριλίου, 2025
Ιωάννινα: Τροχαίο στη Σήραγγα Μπαλντούμας στην Εγνατία – 2 τραυματίες
17 Απριλίου, 2025
Τρεις νεκροί, 30 τραυματίες σε ρωσική «μαζική επίθεση» στη Ντνίπρο της Ουκρανίας – 71 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν στη Ρωσία
17 Απριλίου, 2025
Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Η σημασία του για την Ελλάδα
17 Απριλίου, 2025
Τροχαίο στην Εγνατία: Οι κάμερες «συνέλαβαν» το αφρενάριστο φορτηγό του Ουκρανού – Δεν έχει καταγραφεί αυτοκίνητο να του κόβει τον δρόμο
17 Απριλίου, 2025
Μπάσκετ, χαμόγελα και προσφορά στο GNC LOUX 3on3 – Δούκας: «Αυτή είναι η Αθήνα που θέλουμε»
16 Απριλίου, 2025
Άαρον Μπουπεντζά: Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής έπεσε από τον 11ο όροφο πολυκατοικίας και σκοτώθηκε
16 Απριλίου, 2025