Οι επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στη λίστα των ΚΑΔ (μόνο αυτές σύμφωνα με το υπ. Εργασίας) που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. εντάσσονται στο μέτρο -το οποίο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων- και προβλέπει πως οι επιχειρήσεις μπορούν να απασχολούν για δύο εβδομάδες τον μήνα το 50% των εργαζομένων τους δίνοντάς τους το 50% του μισθού.
Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» η ερμηνεία της εν λόγω ρήτρας αναμένεται να οριοθετεί την εφαρμογή του μέτρου καταρχήν έως τις 30 Απριλίου. Τότε θα πρέπει να κριθεί η κατάργησή του ή η δυνατότητα συνέχισής του ανάλογα με τα νέα δεδομένα. Δεν αποκλείεται το μέτρο να εφαρμοστεί συνδυαστικά με το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.
Δηλαδή όσοι εργαζόμενοι δεν τίθενται σε αναστολή σύμβασης να μπορούν να εργάζονται με αυτό το σύστημα της εκ περιτροπής. Πάντως οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων θα λογίζονται ως ακέραιες ήτοι θα έχουν ένσημα που αντιστοιχούν σε πλήρη απασχόληση ενώ θα καλύπτονται από το κράτος.
Τονίζεται ότι η επίμαχη διάταξη της ΠΝΠ -άρθρο 9- είναι γενική και αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων. Σημειώνεται πως η διάταξη ορίζει ότι στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:
- Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα συνεχόμενα ή διακεκομμένα. Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης. Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.
Στο μεταξύ η ΓΣΕΕ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην κυβερνητική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων για δύο εβδομάδες τον μήνα καταβάλλοντος φυσικά τον μισό μισθό. Σημειώνοντας ότι απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας να αποσύρει εδώ και τώρα το συγκεκριμένη ρύθμιση.