Μηταράκης: ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό μετά την καταγραφή των αιτούντων άσυλο

Δομικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο κοινωνικό κράτος με τη λήψη τριών βασικών αριθμών (ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ, τραπεζικό λογαριασμό) με το πέρας του σταδίου καταγραφής τους προανήγγειλε σε ομιλία του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Όπως επισήμανε μιλώντας σε σεμινάριο της ΔΑΚΕ με θέμα την «Ενσωμάτωση Μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας», «η πολιτική που ακολουθούμε είναι αυστηρή, είναι δίκαιη και τοποθετεί στο επίκεντρο της τον άνθρωπο. Στην κατεύθυνση αυτή βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και προωθούμε την ομαλή ένταξη όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Έχουμε λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του προενταξιακού σταδίου και για να προλειάνουμε το δρόμο της ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης των αναγνωρισμένων προσφύγων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στη χώρα μας 82.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Προχωράμε σε δομικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο κοινωνικό κράτος. Συντονίζουμε την λήψη τριών βασικών αριθμών ήδη με το πέρας του σταδίου καταγραφής. Πλέον, ο αιτών θα λαμβάνει ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό».

Επίσης ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι σχεδιάζεται μαζί με τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, «με στόχο τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων, επαγγελματική συμβουλευτική, επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση» των αναγνωρισμένων προσφύγων με σκοπό τη διευκόλυνση της ένταξης τους στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος «θα προβλέπεται ειδική κατάρτιση όπως γλώσσα (επιπέδου ελληνομάθειας Α2) και “ soft skills” (πολιτιστικό προσανατολισμό, επαγγελματικό προσανατολισμό, επιχειρηματικότητα)», είπε. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Κίεβο κατέρριψε 130 ρωσικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία
15 Μαρτίου, 2025
Τέμπη – Χούπας: Η Ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει εργαλεία για να δικάσει
15 Μαρτίου, 2025
Στις 12:00 η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης, Άνθιμου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου
15 Μαρτίου, 2025
Έως τους 26 βαθμούς ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα, στους 30 βαθμούς θα φτάσει στη βόρεια Κρήτη – Έρχεται και η αφρικανική σκόνη
15 Μαρτίου, 2025
Σερβία: Συλλαλητήριο διοργανώνουν το Σάββατο οι φοιτητές στο Βελιγράδι – Επεισόδια και συλλήψεις το βράδυ της Παρασκευής
15 Μαρτίου, 2025
Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα οι προτεραιότητες του πρώτου υπουργικού συμβουλίου
15 Μαρτίου, 2025
«Θρίλερ» με την εξαφάνιση γνωστής εικαστικού – Το κύκλωμα με τα κρυπτονομίσματα και η εταιρεία «φάντασμα» στην Πολωνία
15 Μαρτίου, 2025
Πόρτο Ράφτη: Τρόμος στα χέρια διαρρηκτών για δύο ηλικιωμένους – «Μη μιλήσεις καθόλου, αλλιώς σε σφάξαμε»
15 Μαρτίου, 2025
Βρέθηκε ο 20χρονος που είχε εξαφανιστεί από την Αθήνα – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
15 Μαρτίου, 2025
Λάρισα: Επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα στο κέντρο της πόλης – Του επιτέθηκαν γιατί φορούσε μπλούζα ομάδας
15 Μαρτίου, 2025