Μηταράκης: «Η νέα δομή δεν θα επιτρέπει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στη Χίο»

Σε δηλώσεις, ενόψει του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου με θέμα τους αιτούντες άσυλο, προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Η νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή δεν θα επιτρέπει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στη Χίο. Θα λειτουργεί μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μην ξεπερνά τους έξι μήνες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζει, ότι «πρέπει να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ» και εξηγεί, ότι η νέα δομή αντικαθιστά τη ΒΙΑΛ και θα φιλοξενεί πολύ λιγότερους αιτούντες άσυλο από όσους διαμένουν σήμερα στο νησί της Χίου. Οι υπόλοιποι άνθρωποι θα μετακινηθούν, είτε για την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε για την Τουρκία. «Ξεκινάμε άμεσα τη διαδικασία για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και την απόδοση της έκτασης στο δήμο, αμέσως μετά την λειτουργία της νέας δομής. Δημιουργώντας άμεσα νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, 20.000 θέσεων, για να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά μας», εξηγεί ο κ. Μηταράκης.

Παράλληλα θα κλείσουν μέσα στο 2020 όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά, καθώς η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική. Εντός των κέντρων, όπως προβλέπει ο νόμος, θα παραμένουν, σε περιορισμό, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β’ βαθμού -και άρα πρέπει να επιστραφούν- και οι νεοαφιχθέντες. Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα», περιέγραψε ο κ. Μηταράκης.

Καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ροών, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, θα διαδραματίσει η επιστροφή στην Τουρκία από τα νησιά, όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Αυτό απαιτεί σωστή εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου και επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων. Ήδη καταφέραμε, την έκδοση αποφάσεων για τις αφίξεις Ιανουαρίου 2020 μέσα σε 24 ημέρες. Το οποίο σημαίνει, μαζί με αλλαγές στη νομοθεσία που θα ψηφιστούν άμεσα, ότι όποιος λαμβάνει άσυλο θα φεύγει από τη Χίο σε λιγότερο από δυο μήνες. Όποιος έχει αρνητική απόφαση και κάνει προσφυγή θα φεύγει το αργότερο σε έξι μήνες», εξήγησε.

Στόχος μας η δομή να περιλαμβάνει στο εσωτερικό της, την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και άλλες υπηρεσίες, ώστε να μην επιβαρύνονται το νοσοκομείο και η πόλη. Προχωράμε το νέο δρόμο του Αίπους, παρακάμπτοντας το Βροντάδο, καταλήγει η δήλωση του κ. Μηταράκη.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κύμα φυγής από τη Σαντορίνη – Κατέβασαν ρολά στα μαγαζιά
5 Φεβρουαρίου, 2025
Τα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί για τη Σαντορίνη – «Αποκλείουμε την έκρηξη»
5 Φεβρουαρίου, 2025
Προβληματισμός για τον τουρισμό στη Σαντορίνη
5 Φεβρουαρίου, 2025
Σαντορίνη: Η στιγμή που 59χρονος επιχειρεί να διαρρήξει βανάκι
5 Φεβρουαρίου, 2025
Κ.Αρβανίτης: «Ερώτηση στην Κομισιόν για την επίθεση της Κυβέρνησης στον Συνήγορο του Πολίτη»
5 Φεβρουαρίου, 2025
Δώρο ζωής από τον μικρό Άγγελο: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταμόσχευση νεφρών σε 37χρονο στο Ιπποκράτειο
5 Φεβρουαρίου, 2025
Πέμπτη ημέρα αγωνίας στη Σαντορίνη με μπαράζ σεισμικών δονήσεων – «Ερήμωσε» το νησί
5 Φεβρουαρίου, 2025
Λέκκας για τους σεισμούς στην Σαντορίνη: Αυτές είναι οι ευάλωτες ζώνες του νησιού – Οι 5 περιοχές που απαιτείται δράση
5 Φεβρουαρίου, 2025
Σοκ στο Αλιβέρι: Νέα υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από τους γονείς τους – Με χειροπέδες στην ασφάλεια
5 Φεβρουαρίου, 2025
Καβάλα: «Παγωμένη» η τοπική κοινωνία – Νέες αποκαλύψεις για τον 62χρονο καθηγητή
5 Φεβρουαρίου, 2025