Μητσοτάκη – Ιερώνυμος: Αμοιβαίες υποχωρήσεις – Υγειονομικός… πονοκέφαλος

Οι ανοιχτές εκκλησίες… πονοκέφαλος για την κυβέρνηση.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ιερώνυμου.

Με ανοιχτές εκκλησίες και αγιασμό εντός των ναών εορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνεια, σε όλη τη χώρα.

Επιχειρώντας να… απαλύνει το «αντάρτικο» της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε με εγκύκλιο, από όλους τους μητροπολίτες να κάνουν ένα μικρό βήμα πίσω, και να μην τελέσουν αγιασμούς σε ανοιχτούς χώρους.

Κατά τα άλλα η Εκκλησία έμεινε πιστή στην απόφαση της οι Ιεροί Ναοί να είναι ανοιχτοί, παρά την κυβερνητική απαγόρευση, και να λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα των γιορτών. Με 25 πιστούς εντός του ναού και 50 για τις Μητροπόλεις.

«Δεν θα κατέβω για αγιασμό των υδάτων» φέρεται να διαβεβαίωσε ο κ. Ιερώνυμος τον Πρωθυπουργό στο τετ α τετ τους στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την ορκωμοσία των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, και δεσμεύτηκε να προτρέψει και τα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου να αποφύγουν να τελέσουν αγιασμό στη θάλασσα.

«Είναι ανάγκη η αυστηρή τήρηση των μέτρων» η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιμένοντας ότι η Εκκλησία θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της και να αναλάβει τις δικές της ευθύνες στην προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι δύο πλευρές μπορεί να μη τα βρήκαν, όμως συμφώνησαν να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις…

Σε μία κίνηση καλής θέλησης, ένα βήμα πίσω όμως έκανε και η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να στείλει σήμερα τα ΜΑΤ στις εκκλησίες για να επιβλέψουν την τήρηση των μέτρων και να επιβάλλουν πρόστιμα.

Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Εκκλησίας…

Επαφίεται στην ίδια να τηρήσει τα μέτρα και τους υγειονομικούς κανόνες, να αποτρέψει τυχόν συνωστισμό των πιστών, και να συνδράμει σε αυτή την δύσκολη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας.

Φόβος για 3ο κύμα της πανδημίας

Στην κυβέρνηση είναι έκδηλη η ανησυχία για αναζωπύρωση της πανδημίας.

Τα στοιχεία, μετά την χαλάρωση των μέτρων τα Χριστούγεννα, δεν είναι ενθαρρυντικά.

«Παίζουμε άμυνα» δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος στο Newsique, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν τα απολύτως απαραίτητα βήματα για την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας, και πολύ προσεχτικά, μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Κάτι που δεν αναμένεται πριν από την άνοιξη.

Την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιανουαρίου θα υπάρξει επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν μπορούν να ανοίξουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα καταστήματα με click away, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα προσωπικής υγιεινής και τα ΚΤΕΟ, όπως είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Εφόσον καταφέρουν να ανοίξουν τα καταστήματα, το επόμενο βήμα είναι να λειτουργήσουν και με τη μέθοδο του click in shop. Με αυστηρούς πάντα όρους, ραντεβού και περιορισμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό τους.