Μητσοτάκης: Αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο – Καπρίτσιο του κ. Τσίπρα η απλή αναλογική

«Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, 19 ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. ερωτηθείς πώς θα λειτουργήσει η ΝΔ στην περίπτωση της μη επίτευξης αυτοδυναμίας την 25η Ιουνίου.

Ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ «θα έχει την ευθύνη» αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές τον Αύγουστο, επισήμανε: «Το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα κάθετα, και την είχε κλείσει από πριν σε οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας μας. Θυμάστε ότι περάσαμε από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση πρώτου και τρίτου κόμματος επειδή το τρίτο κόμμα το απέκλεισε από την πρώτη στιγμή. Το απέκλεισε. Είπε Στην αρχή είπε “δεν κάνω κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη” και μετά είπε όταν κατάλαβε ότι ήταν πολύ δύσκολο να επιβάλει τον πρωθυπουργό, είπε ότι δεν κάνω κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια άλλη επιλογή δεν βλέπω. Αλλά επειδή πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την εντολή την οποία πήραμε στην κάλπη της 21ης Μαίου, είναι πολύ σημαντικό και οι πολίτες να αντιληφθούν ότι αυτές οι εκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις προηγούμενες. Ότι εδώ θα κριθεί τελικά η κοινοβουλευτική ισορροπία και ότι αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να ορκιστεί την 26η Ιουνίου. Αρκετά καθυστερήσαμε.

Επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή πάμε σε δεύτερες εκλογές με κόστος για τη χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια για το καπρίτσιο – γιατί περί τούτου επρόκειτο- του κυρίου Τσίπρα της απλής αναλογικής. Την οποία ψήφισε μόνο και μόνο, όχι γιατί πίστευε σε αυτή, αλλά για να κάνει τη δικιά μας τη ζωή πιο δύσκολη. Και πιστεύω ότι με το δικό εκλογικό νόμο θα είχαμε αυτοδυναμία. Και άνετη και άνετη αυτοδυναμία. Πιστεύω λοιπόν ότι ένας πολίτης που μας εμπιστεύθηκε δεν βλέπω γιατί θα αλλάξει τη γνώμη του, γιατί μας εμπιστεύτηκε για κάποιους λόγους.

Μας εμπιστεύτηκε πιστεύω, γιατί αξιολόγησε τη δουλειά την οποία κάναμε και γιατί πείστηκε γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε από δω και στο εξής. Δεν βλέπω λοιπόν λόγο γιατί κάποιος να αλλάξει την επιλογή του. Ενδεχομένως να μπορέσουμε να κερδίσουμε και κάποιους ακόμα σκεπτικούς και διστακτικούς, αλλά πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι επτακομματική Βουλή -πιθανό σενάριο- σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ατελείωτα περιθώρια ελιγμών, ούτε μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι η αυτοδυναμία είναι δεδομένη, όπως κάποιοι ενδεχομένως διακινούν. Ακούω στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε “αφού είναι δεδομένη τελειωμένη αυτοδυναμία, ψηφίστε μας εμάς για να κοντύνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια επιχειρηματολογία η οποία μπορεί να πείσει τους πολίτες».

Πηγή: ΕΡΤ