Τις κύριες προτεραιότητες της διακυβέρνησης του προέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο 22ο Διεθνές Συνέδριο Capital Link Invest in Greece, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της αμερικανικής μεγαλούπολης και με τη συμμετοχή μεγάλων επενδυτικών τραπεζών.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτές είναι: η προστασία των θέσεων εργασίας, η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων εν καιρώ κορονοϊού, αλλά και η δρομολόγηση των αναγκαίων για τη χώρα επενδύσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. «Η απόλυτη, άμεση προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσω να διασφαλίζω ότι οι θέσεις εργασίας θα διαφυλαχθούν και ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο», σημείωσε.
Στο φετινό Συνέδριο με τίτλο «Ελλάδα – Κοιτώντας μπροστά με αυτοπεποίθηση», ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως παρ όλη την αναταραχή, που προξένησε στη χώρα μας και σε ολόκληρο το κόσμο η πανδημία, το βασικό μήνυμα περί μεταρρυθμίσεων παραμένει επίκαιρο. «Εκλεγήκαμε με μια πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων για να αλλάξουμε τη χώρα», σημείωσε.
Και συνέχισε: «Πιστεύω ακράδαντα πως αξίζει στην Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της χάραξης των πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. Και είμαι σίγουρος πως με την υποχώρηση της πανδημίας (του κορονοϊού), η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών, έχοντας πετύχει μια γρήγορη ανάκαμψη η οποία θα ενισχύεται από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί».
Επιπλέον, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απηύθυνε κάλεσμα προς τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας, αλλά και προς τους εργαζόμενους από άλλες χώρες να εργαστούν από την Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τα φυσικά της πλεονεκτήματα και τα κίνητρα που προσφέρει, ενώ έκανε μνεία και στις επενδύσεις, που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Συγκεκριμένα τόνισε «παρά την πανδημία, έχουμε εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων. Η Microsoft επέλεξε την Ελλάδα για την ανάπτυξη data center. Η Volkswagen ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα έξυπνης κινητικότητας και ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε ένα από τα νησιά μας. Η Pfizer, εντυπωσιασμένη από το ταλέντο που υπάρχει στη χώρα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει ένα δεύτερο κόμβο στην πόλη της Θεσσαλονίκης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις «πολυάριθμες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πλάνο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης» και επισήμανε ότι «τα σχέδια που συμπεριλαμβάνονται στην πρότασή μας έχουν στόχο να καλύψουν το επενδυτικό χάσμα αλλά και να διευκολύνουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό».
Σε ό,τι αφορά στα μονιμότερα χαρακτηριστικά που εκτιμάται ότι θα αποκτήσει η αποκεντρωμένη, εξ αποστάσεως εργασία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά μέρη που θα μπορούσε κανείς να ζήσει, τα οποία συνδυάζουν όλα τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Μια χώρα ευλογημένη με φυσική ομορφιά και με μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στην προσέλκυση του παγκόσμιου κεφαλαίου».
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί και στη μείωση της φορολογίας, κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. «Έχοντας μειώσει τη φορολόγηση του εταιρικού εισοδήματος και μερίσματος, τώρα μειώνουμε και τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων εισφορών και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, υπογράμμισε την εν εξελίξει ψηφιοποίηση του Δημοσίου πέραν της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. «Απλοποιούμε και ψηφιοποιούμε πολυάριθμες υπηρεσίες και διαδικασίες που απαιτούσαν φυσική επαφή. Η ψηφιοποίηση του κράτους είναι το βασικό όχημα για την άρση των εμποδίων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Και η ψηφιακή εκπαίδευση διασφαλίζει την πρόσβαση σε όλους» τόνισε.