Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία – όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο – «δυστυχώς έρχεται στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν για τα Βαρώσια».
«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στον Κυπριακό, ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης στο Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Η καταδίκη υπήρξε παγκόσμια: Από το θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύσσωμη υπήρξε επίσης και η καταδίκη από την ΕΕ συνολικά αλλά και από τα κράτη μέλη με εθνικές δηλώσεις.
Και πώς αντέδρασε η Τουρκία; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο».
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως με τον Κύπριο Πρόεδρο συζήτησαν τα επόμενα βήματα και το συντονισμό και σημείωσε: «Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής.
Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους».