Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Αυτό το ορόσημο των 80 ετών συμπίπτει με μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στον ΟΗΕ. Όπως πολλά άλλα έθνη η δική μου χώρα ήρθε εδώ κατεστραμμένη. Ο χάρτης του ΟΗΕ ήταν μια δέσμευση που σήμαινε ότι η ισχύς δεν μπορεί να υπερβεί το κράτος δικαίου. Ο ΟΗΕ ήταν στο επίκεντρο ιστοριών καμπών γιατί έδωσαν φωνή στις ελπίδες ανθρώπων.
Ταυτόχρονα ποτέ δεν πρέπει όμως να θεωρήσουμε τίποτα δεδομένο. Ανατέλλει μια νέα τάξη πραγμάτων και τα κεκτημένα του κόσμου τίθενται εν αμφιβόλω. Αναθεωρητικές τάσεις και ηγέτες παραμένουν παγιδευμένοι στο παρελθόν. Βλέπουμε μια νέα πραγματικότητα στις διεθνείς σχέσεις και παγκόσμιες προκλήσεις πολλαπλασιάζονται. Η κλιματική αλλαγή και η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης.
Φυσικά μιλώ και για τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος. Στηριζουμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζουμε τον διάλογο με τους γείτονες. Είναι πηγή ισχύος και το μόνο μονοπάτι για ειρήνη. Δεν είμαστε αφελεις και ενδυναμώνουμε την οικονομία μας και την δύναμη αποτροπής μας. Ξοδέυουμε άνω του 3% του ΑΕΠ μας στην άμυνα. Η μέγιστη υποχρέωσή μας ως ηγέτες είναι να κρατήσουμε ασφαλείς τους πολίτες μας. Έχει έρθει ο καιρός για έναν κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό για να χρηματοδοτηθούν κοινά αμυντικά σχέδια και να υπογραμμιστεί κάτι το οποίο μιλά για κοινή ρήτρα βοήθειας».
«Να ανακαλέσει η Τουρκία το casus belli»
«Η Ελλάδα εμφορείται από μια πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αναφέρομαι στις σχέσεις με την Τουρκία αναζητούμε ειρηνική συνύπαρξη με τον γείτονά μας. Τα ήρεμα ύδατα που έχουμε τα 2 ετη δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε άλλες ατραπούς αλλά σε λύσεις επ ωφέλεια των όλων μας. Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι ο διάλογος, όχι η γλώσσα των όπλων.
Όπως έχω επαναλάβει έχουμε μόνο ένα θεμα προς επίλυση την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία πρέπει να άρει την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Μετά από 30 έτη το casus belli πρέπει να αρθεί να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της διπλωματίας και όχι των όπλων».
Στηρίζουμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζουμε τον διάλογο με τους γείτονες. Είναι πηγή ισχύος και το μόνο μονοπάτι για ειρήνη. Δεν είμαστε αφελείς και ενδυναμώνουμε την οικονομία μας και την δύναμη αποτροπής μας. Ξοδεύομε άνω του 3% του ΑΕΠ μας στην άμυνα. Η μέγιστη υποχρέωσή μας ως ηγέτες είναι να κρατήσουμε ασφαλείς τους πολίτες μας. Έχει έρθει ο καιρός για έναν κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό για να χρηματοδοτηθούν κοινά αμυντικά σχέδια και να υπογραμμιστεί κάτι το οποίο μιλά για κοινή ρήτρα βοήθειας».
Για την Γάζα: Καμία δικαιολογία για τη συνέχιση του πολέμου
Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με το Ισραήλ, αλλά αν συνεχίσει έτσι, θα απομακρύνει τους φίλους του.
Η Ελλάδα από την πρώτη ημέρα έχει συνηγορήσει για το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζει τον εαυτό του. Εχουμε μιλήσει για την απελευθέρωση των ομήρων και άμεση κατάπαυση του πυρός. «Όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ο θάνατος χιλιάδων παιδιών ο εκτοπισμός και ο πόνος των Παλαιστινίων. Έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να μιλάμε. Λέω στους ισραηλινούς φίλους μου ότι κινδυνεύουν να απομονωθούν από όλους τους συμμάχους τους».
Για Ουκρανία: Δεν δεχόμαστε την αλλαγή συνόρων με τη βία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στο 4ο έτος και η αντίσταση των Ουκρανών αποτελεί την παρακαταθήκη ανδρείας και ανθεκτικότητας. Είναι η άμυνα της διεθνούς τάξεως. Δεν δεχόμαστε την αλλαγη των συνόρων με την βια. Η Ελλάδα στηρίζει χωρίς καμία επιφύλαξη την Ουκρανία. Εκτιμάμε τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ για κατάπαυση του πυρός και δεν υπάρχει λύση χωρίς την Ουκρανία στο τραπέζι. Υπάρχει όμως και άλλη μια ανθρωπιστική καταστροφή που εξελίσσεται στο Σουδάν.
















