Μητσοτάκης: «Ειρήνη, αλλά προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριανάκου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στη Μαλούντα.

«Ζούμε σε μία ταραγμένη περίοδο με προκλήσεις αστάθειας. Το δικό μας μήνυμα είναι σαφές. Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη. Επιλέγουμε την ειρήνη και τη συμφιλίωση, αλλά προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Απέστειλαν ήδη ένα πρώτο σαφές μήνυμα ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και οι παράνομες γεωτρήσεις θα έχουν τίμημα και θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Και δεν είναι μόνο η Ευρώπη, καθώς οι δύο χώρες μας έχουν ισχυρές συμμαχίες στην περιοχή», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Παρά τις ρητορικές εξάρσεις, οι παράνομες γεωτρήσεις απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία. Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται το σύνολο των ενεργειακών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Αθήνα ήταν, είναι και παραμένει στο πλευρό της Λευκωσίας και για την επίλυση του Κυπριακού. «Μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Μία λύση που θα έφερνε ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού, σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», υπογράμμισε.

«Φτάνοντας κανείς σε αυτό το στρατόπεδο συνειδητοποιεί ότι η ιστορία παραμένει ζωντανή, ότι παραμένει παρούσα. Υπενθυμίζει το χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες, να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και να μην εφησυχάζουμε. Βλέπω τα πρόσωπά σας και νιώθω υπερηφάνεια. Σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων που υπηρετείτε εδώ. Είστε η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των δύο χωρών και της κοινής υποχρέωσής μας να μεριμνούμε για διαρκή σταθερότητα στο νησί. Σας βεβαιώνω ότι η χώρα σας το αναγνωρίζει και δεν ξεχνά τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αμέσως μετά μετέβη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σαμαράς για Συρία: Ο αλ Σάρα δεν άλλαξε επειδή φόρεσε γραβάτα
9 Μαρτίου, 2025
Θάνατος Καλογήρου: «Όλα δείχνουν αρπαγή και εγκληματική ενέργεια»
9 Μαρτίου, 2025
Κίσσαμος: Νεκρή φώκια εντοπίστηκε στην παραλία Κόκκινο Μετόχι
9 Μαρτίου, 2025
Τέμπη: O εισαγγελέας ζητά την ακύρωση της πραγματογνωμοσύνης για τα 3 βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας
9 Μαρτίου, 2025
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Έχουμε έναν κτηνώδη πόλεμο στα σύνορα μας»
9 Μαρτίου, 2025
Τι ζητά ο Τραμπ από τον Ζελένσκι για να επανεργοποιήσει την βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία
9 Μαρτίου, 2025
Δυστύχημα στα Τέμπη: Εντοπίστηκαν τμήματα της καμπίνας της εμπορικής αμαξοστοιχίας δύο χρόνια μετά
9 Μαρτίου, 2025
Ανασχηματισμός: Τι αλλάζει στην κυβέρνηση – Τα πρόσωπα «κλειδιά»
9 Μαρτίου, 2025
Ρωμανός: Ο Ανδρουλάκης μετέβη στα Τέμπη με τον γιατρό που ενέκρινε τη «fake» αναρρωτική στον επιθεωρητή του σταθμάρχη
9 Μαρτίου, 2025
Καιρός: Έρχεται διήμερο με σοβαρή διαταραχή και λασποβροχές
9 Μαρτίου, 2025