Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ παραχώρησε σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα μέτρα τα οποία είναι στο τραπέζι όσον αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Καθώς ανεβαίνει η τιμή της χονδρικής αυτό θα χτυπήσει τους λογαριασμούς τον Αύγουστο. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλλει ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να ανακουφίσουμε τους πολίτες τον Αύγουστο» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.

Το τέλος αυτό είναι ένας φόρος μια έκτακτη φορολόγηση των κερδών τους επόμενους δυο μήνες. Αύριο θα εξηγηθεί αναλυτικά.

«Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή και ένας μήνας ανακούφισης των τιμολογίων θα βοηθήσει. Και με τα διυλιστήρια που αποφασίσαμε να φορολογήσουμε ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα»

Ερωτηθείς τι άλλο μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε: «Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα γι αυτό και η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός εκτιμώ ότι θα πέσει και άλλο και έτσι θα δούμε αποκλιμάκωση τιμών. Τα μέτρα δούλεψαν». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι σίγουρος ότι υπάρχουν ζητήματα καρτελοποίησης στην αγορά και γι αυτό ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Η πραγματική απάντηση στο πρόβλημα του πληθωρισμού είναι να στηρίζουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Τον μισθό. Όσο αυξάνονται οι πραγματικοί μισθοί αυξάνεται το πραγματικό εισόδημα και το ίδιο με τους φόρους που μειώνονται. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 28% από όταν ήρθαμε στην εξουσία» επισήμανε.

Το πρόβλημα, συνέχισε, είναι ότι ξεκινήσαμε από χαμηλή βάση. «Και ναι υπάρχει ευρωπαϊκή διάσταση στο πρόβλημα με πολυεθνικές να πωλούν πιο ακριβά τα προϊόντα τους στην Ελλάδα από ότι σε άλλες χώρες.

Όλες οι παρεμβάσεις μετριάζουν το πρόβλημα και μαγική λύση δεν υπάρχει» είπε.

«Δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ – Τα χρήματα θα λείψουν από τις αυξήσεις σε μισθούς»

«Δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ γιατί αυτό έχει προσωρινό όφελος. Θα είναι αναποτελεσματικό ως μέτρο και θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό. Τα χρήματα από τον ΦΠΑ θα λείψουν από τις αυξήσεις σε μισθούς, από τις επενδύσεις» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το αν θα υπάρξει πακέτο παροχών στη ΔΕΘ είπε «μάλλον θα απογοητεύσω νομίζοντας κάποιοι ότι θα λειτουργήσω ως πρώιμος Άγιος Βασίλης. Ωστόσο, θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

«Μας απασχολεί το ζήτημα των ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων»

«Το μελετάμε, είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί πολύ και αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού θα το κάνουμε. Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων» είπε ο πρωθυπουργός. «Ειδικά όταν διαβάζω ότι ένα μέρος του πληθυσμού δυσκολεύεται να πάει διακοπές» είπε και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις με μονοπώλια.

Τελευταία έκκληση για συνεννόηση στους γιατρούς – Προτεραιότητα η αύξηση των απολαβών τους

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την έλλειψη γιατρών καθώς οι ιδιώτες γιατροί αρνούνται να κάνουν εφημερίες. «Ζητάμε από τοπικούς ιδιώτες γιατρούς να πληρωθούν δυο εφημερίες το μήνα. Πριν πάρουμε μέτρα, απευθύνω έκκληση. Θα στηρίξω το υπουργείο Υγείας και κάνω μια τελευταία έκκληση για συνεννόηση με τους τοπικούς συλλόγους, αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος, είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίταξης». Είπε ακόμα ότι δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς σε συγκεκριμένες ειδικότητες και ένα πρόβλημα απολαβών στο ΕΣΥ το οποίο δεν είναι ανταγωνιστικό. «Εμείς έχουμε βελτιώσει στο μέτρο του εφικτού τις απολαβές των γιατρών. Η περαιτέρω αύξηση ων απολαβών των γιατρών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση» υπογράμμισε.

Τι είπε για τη δολοφονική επίθεση στον Τραμπ

«Ήταν ένα πολύ άγριο συμβάν και δεν υπάρχει πολιτικός που να μην προβάλλει αυτή την απόπειρα δολοφονίας και στη δική του πραγματικότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. «Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες. Η μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας είναι να επιλύει τις διαφορές ειρηνικά. Ο τοξικός λόγος σήμερα περισσεύει και οι διχαστικές γραμμές είναι όλο και πιο βαθιές. Όλοι πρέπει να πάρουν ένα μάθημα. Οι λογικές “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν δεν έχουν θέση στη δημοκρατία”» τόνισε.