Η αναβολή της συνάντησης δημιούργησε ερωτήματα, με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα να ανοίγει νέο χώρο διαλόγου στις 2 Οκτωβρίου.
Η προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη δεν έγινε ποτέ, καθώς η τουρκική πλευρά ενημέρωσε αιφνιδιαστικά ότι χρειάζεται αναβολή. Πλέον, όλα δείχνουν ότι η νέα ημερομηνία ορίζεται για τις 2 Οκτωβρίου στην Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Επισήμως, η Τουρκία επικαλέστηκε τη συμμετοχή του Ερντογάν σε διάσκεψη που συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ με ηγέτες του αραβικού κόσμου. Ωστόσο, η καθυστέρηση της εκδήλωσης και ταυτόχρονες διμερείς συναντήσεις του Τούρκου προέδρου τροφοδότησαν σενάρια για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την αναβολή.
Η αναζήτηση κοινής συνάντησης πριν την αναχώρηση Ερντογάν για Ουάσιγκτον, όπου θα δει τον Τραμπ, δεν απέδωσε καρπούς. Έτσι, η Κοπεγχάγη προβάλλει ως το νέο σημείο συνάντησης, σε μια περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν εύθραυστες, με διαχρονικά αγκάθια όπως το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη να συντηρούν την καχυποψία.




















