Μητσοτάκης για ακρίβεια: Περιμένουμε μειωμένες αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα από τον Μάρτιο

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τον αγροτικό τομέα, σημειώνοντας πως στόχος είναι η ποιότητα και η αξιοπιστία των προϊόντων και η αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων.

Η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας διατρέχει και τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης, είπε, ξεκινώντας την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ακόμα ότι εξελίσσεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες μια διαρκής παρέμβαση για πιο προσιτές τιμές στο ράφι καθώς ο πληθωρισμός ειδικά στα τρόφιμα αντιστέκεται.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα όλων των παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά και τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.

Τόνισε ότι συνεχίζεται η διπλή μάχη για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που θα είναι και η πιο σταθερή απάντηση στο κύμα ακρίβειας που μας ταλανίζει. Δεν υποτιμούμε διαχρονικές στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και οι παρεμβάσεις μας θα είναι διαρθρωτικές. Έχουμε επιβαλλει και εισπράξει πρόστιμα 12 εκατομμυρίων.

«Εξελίσσεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες μία διαρκής παρέμβαση για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές. Έχουμε ήδη θέση όριο στο κέρδος των εταιρειών στο παιδικό γάλα όπου η αυξήσεις ήταν μεγάλες και θα έλεγα και συχνά αδικαιολόγητες» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «προσδοκούμε οι αρχικές τιμές σε 1.500 πρόιοντα να είναι μειωμένες από τις αρχές Μαρτίου».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τον αγροτικό τομέα, σημειώνοντας πως στόχος είναι η ποιότητα και η αξιοπιστία των προϊόντων και η αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Προανήγγειλε νέα κλιμάκια ελέγχων για συγκεκριμένα προϊόντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχουν κατατεθεί 19 προτάσεις στην ΕΕ και υιοθετήθηκαν και από το ΕΛΚ και είναι σημαντικό τα ζητήματα της αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ να αναδεικνύονται από το κόμμα μας και να δουν οι αγρότες ποιοι μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Για τη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση με τους αγρότες αλλά και για το πόρισμα των Ολλανδών το οποίο όπως είπε θα είναι στα χέρια μας την επόμενη εβδομάδα.

Για το ΕΣΥ τόνισε ότι γίνονται πολλά πράγματα και πως αλλάζει σε πολλά επίπεδα. «Προχωρούν ανακινίσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας και ξεκινουν τα απογευματινά χειρουργεία. Συζητήθηκε για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια και ο υπουργός θα παρουσιάσει μια νέα δέσμη ενεργειών. Επίσης, θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο αλλά και στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην πρόληψη όσον αφορά στη δημόσια υγεία». Μίλησε ακόμη για μια μεγάλη κατάκτηση του συστήματος υγείας.

Μίλησε επίσης για ένα ενδιαφέρον και καινοτόμο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει ο υπουργός Άμυνας. «Συντονίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με τις απαιτήσεις των καιρών για θέματα κυβερνοασφάλειας όπως η σύσταση κοινού σώματος πληροφορικής και διασύνδεση με άλλους τομείς του εξωτερικού. Επίσης όσον αφορά στην Φινλανδία που αποτελεί υπόδειγμα για την διαχείριση της στρατιωτικής θητείας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση του νέου σώματος πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κλείνοντας τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην οικονομία και τοι διαθεσιμο εισόδημα, την υγεία, την ασφάλεια αλλά και έδωσε έμφαση στην εφαρμογή όλων όσων έχουν αποφασιστεί που σημαίνει επίμονη και καθημερινή δουλειά για να φανεί το αποτέλεσμα στον πολίτη. Είναι μια παρέμβαση που πρέπει να κάνει την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη.

Μέτρα για την ακρίβεια – Μειώσεις 15% σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων από 1ης Μαρτίου

Σημειώνεται πως διψήφιες μειώσεις τιμών της τάξης του 15% θα δουν οι καταναλωτές σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων σούπερ μάρκετ από τον επόμενο μήνα, λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Έτσι, από την 1η Μαρτίου, όπως έχει σημειώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, θα εφαρμοστούν μειώσεις τιμών σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών, όπως είναι τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά σπιτιού και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

«Από την Παρασκευή και μετά, όταν θα εφαρμοστεί σε όλο το εύρος τους η δέσμη μέτρων την οποία έχουμε λάβει και έχουμε περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, θα δούμε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων να μειώνονται οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα σε ποσοστό που φτάνει και το 15%. Και μιλάμε για κατηγορίες όπως είναι καθαριστικά σπιτιού, όπως είναι προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες, αλλά και μία σειρά καταναλωτικών αγαθών τα οποία είναι βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού», ανέφερε στο EΡΤΝews ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο, τα οποία προέρχονται από μεγάλες αλυσίδες στην αγορά, καταγράφεται μείωση των ανατιμήσεων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, της τάξης του 80%.

Οκτώ στα δέκα προϊόντα που πέρυσι είχαν ανατιμηθεί, εφέτος δεν έχουν ανατιμηθεί και μετά την 1η Μαρτίου περιμένουμε πάνω από 2.000 κωδικούς να μειώσουν την τιμή τους, όχι να σταθεροποιήσουν τις τιμές, αλλά αντίθετα να τις μειώσουν κιόλας, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.