Το πώς ξεκίνησε η προσπάθεια για να γίνει πιο εύκολη η ζωή των ανθρώπων με αναπηρία θυμήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση που είχε σε εκδήλωση για την παρουσίαση της λειτουργίας της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας και των Ψηφιακών ΚΕΠΑ από τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Οταν είχαμε κάνει την συνάντηση μας με την ΕΣΑΜΕΑ τον Δεκέμβριο του 2018 πριν απο τις εκλογες είχα δεσμευτεί ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σύντομα σε ένα ολιστικό σχέδιο. Και τότε καλοπροαίρετα η εξαγγελία μου είχε αντιμετωπιστεί και δίκαια με δυσπιστία. Όμως, τον Αυγουστο του 2019 εκπονήσαμε μια πλήρη και οριζόντια στρατηγική για την αντιμετώπιση των ατομων με αναπηρία», είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Μεγάλο πρόβλημα ήταν η λειτουργία των ΚΕΠΑ και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων είχαν μετατραπεί σε κέντρα περιφρόνησης αναπήρων. Κάναμε αλλαγές που μου φαίνονται αυτονόητες. Γιατί να περνάει κάποιος από επαναλαμβανόμενες εξετάσεις ενώ το πρόβλημά του τον συνοδεύει μια ζωή; Πως ζητάμε από άτομα με αναπηρία να έρθουν σε μια δημόσια υπηρεσία και αυτή να μην είναι προσβάσιμη; Αναρωτήθηκε».
Είπε ακόμα όσον αφορά στην κατάργηση της καταβολής παραβόλου ότι είναι ένα σημαντικό ποσό το οποίο βάραινε πολύ τα άτομα με αναπηρία.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα είναι φωτοβολίδα καθώς έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και από την ΕΕ.
Και τέλος τόνισε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και στο να τους αποδίδεται ο σεβασμός που τους αξίζει γιατί αποτελούν τον κρίκο μιας αλυσίδας.
Ο επόμενος στόχος είναι να έχουμε τα ΚΕΠΑ σε ένα προσβάσιμο και ανθρώπινο χώρο στο ΣΕΦ, τόνισε ο πρωθυπουργός.