Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίαζαν την Δευτέρα 19/12 στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την τελική συμφωνία.
Μετά από πολύμηνες συζητήσεις, τελικά, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι υπουργοί Ενέργειας των 27 συμφώνησαν να επιβληθεί πλαφόν 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου.
“Καταγράψαμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη μακρά προσπάθειά μας να προστατεύσουμε πολίτες και επιχειρήσεις από την αύξηση στις τιμές ενέργειας κάτι που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από εννέα μήνες – υιοθετήθηκε επιτέλους από τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας” έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την συμφωνία.
Οι δηλώσεις του Κώστα Σκρέκα
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την παρακάτω δήλωση:
“Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο.
Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες“.
Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.