Μητσοτάκης για Τουρκία: Από το 1995 ζούμε με το casus belli πάνω από το κεφάλι μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και έστειλε το μήνυμά του προς την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κλιματική κρίση και τον κορονοϊό.

«Η Ανατολική Μεσόγειος ζει σε ένταση. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αποκλείσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εμείς παραμένουμε υποστηριχτές πως όλα τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται βάσει των κανονισμών των Ηνωμένων Εθνών τα οποία δεν επιτρέπουν τη χρήση βίας», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Από το 1975 η Ελλάδα έχει την απειλή του casus belli και με αυτή ζούμε πάνω από το κεφάλι μας. Η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και ως παγκόσμια ναυτική δύναμη είμαστε πλήρως προσαρμοσμένοι στους κανόνες του ΟΗΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως: «Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο. δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό, υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί.

«Είμαι απαισιόδοξος με το Κυπριακό»

«Είμαι λιγότερο αισιόδοξος για το ζήτημα της Κύπρου, καθώς η Τουρκία δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η συζήτηση για δύο κράτη είναι μη αποδεκτή», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο Κυπριακό όπου η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με παραβιάσεις, αλλά και με τα Βαρώσια.

Ο κορονοϊός και η κλιματική αλλαγή

«Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία η ανθρωπότητα κατάφερε να ενωθεί και να πραγματώσει ένα θαύμα την παρασκευή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Τα εμβόλια διανεμήθηκαν σε κάθε χώρα ανεξαρτήτως κόστους. Η Ευρώπη ηγήθηκε στις δωρεές εμβολίων και η Ελλάδα έχει ήδη δωρίσει εκατομμύρια δόσεις και θα δωρίσει ακόμα περισσότερες», είπε ο πρωθυπουργός για την πανδημία.

Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι να συμβάλλουμε έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις απώλειες στον τουρισμό»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση: «Πλέον δεν μιλάμε μόνο για την κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση η συλλογική απάντηση απέναντι στην κρίση της πανδημίας πρέπει να γίνει οδηγός έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Οι επιστήμονες μας λένε ότι το οικοσύστημα απειλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτό το καλοκαίρι πληρώσαμε ένα υψηλό τίμημα οι πυρκαγιές κατέκαψαν τη χώρα μου αλλά είχαμε τη βοήθεια από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αντιμετωπίσαμε και αυτή την κρίση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην euMed λέγοντας ότι με την διακήρυξη των Αθηνών προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουν να κάνουν με το κλίμα».