Μητσοτάκης για Τουρκία: Οι διαφορές δεν λύνονται με επιθετικές κινήσεις, επίδειξη φωτογραφιών και αυτοκρατορικές φαντασιώσεις

«Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες και αυτό είναι υβριδική απειλή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε σε ότι «αυτό το μοντέλο έχει χρησιμοποιηθεί και από άλλες χώρες και όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας. Έχει χρησιμοποιηθεί από τις Βαλτικές χώρες, από την Λευκορωσία. Αυτές είναι μεγάλες προκλήσεις».

«Θα έχω την ευκαιρία να το σχολιάσω αυτό στην ομιλία μου στον ΟΗΕ αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι πάντα ήθελα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Στην πρώτη συνάντηση που είχα με τον Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τρία χρόνια του είπα ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή αλλά αν δείτε την αντίδραση της Τουρκίας από τότε η Τουρκία μετά από δυο μήνες πήγε και υπέγραψε το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο. Δεν υπολογίζουν την ύπαρξη των ελληνικών νησιών. Δεν υπάρχουν γι’ αυτούς. Αν δείτε τους χάρτες θα καταλάβετε ότι είναι ένας γεωγραφικός παραλογισμός. Η Λιβύη και η Τουρκία δεν συναντώνται πουθενά. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να έχει υπογράψει και με το Μαρόκο», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Στην συνέχεια εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό το Μάρτιο του 2020, μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας. Αυτή δεν είναι μια εποικοδομητική προσέγγιση. Όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να εξομαλυνθούν».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι: «Πολλά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αν συνεχίσει η Τουρκία σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τις ΗΠΑ και αν είναι επιλογή της να μεταπηδήσει γεωπολιτικά σε άλλες σφαίρες επιρροής ας γίνει αλλά είναι χώρα -μέλος του ΝΑΤΟ και είναι η μόνη χώρα που δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση και είμαι πάντα ανοιχτός στην επίλυση μέσω διαλόγου».

Κατέληξε δε λέγοντας: «Δεν είμαι εγώ αυτός που δεν θέλει να μιλήσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνος έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά και πάντα καταλήγουμε να καθόμαστε και να μιλάμε και πάλι. Επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνεις τις διαφορές σου και είναι το διεθνές δίκαιο. Έχουμε διαφορά ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αλλά υπάρχουν τρόποι να λύσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο με προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία αλλά οι διαφορές δεν λύνονται με επιθετικές κινήσεις όπως η επίδειξη φωτογραφιών ούτε με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις και χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Οι γιατροί χωρίς σύνορα αναστέλλουν τις επιχειρήσεις στην κεντρική Μεσόγειο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πόλεμος στο Σουδάν: Χωρίς επαρκή ποσότητα τροφίμων τα δυο τρίτα των εσωτερικά εκτοπισμένων
14 Δεκεμβρίου, 2024
Οικονόμου: Τα μέτρα κατά της εισιτηριοδιαφυγής αποδίδουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ουκρανία κατέρριψε 58 από τα 132 ρωσικά drone που εκτοξεύθηκαν χθες
14 Δεκεμβρίου, 2024
Τροχαίο στο Περιστέρι – Ο οδηγός πήρε σβάρνα τρία παρκαρισμένα αυτοκίνητα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Επέμβαση της εισαγγελίας για τα νεκρά πρόβατα στον Αλμυρό Βόλου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Γιουν ψήφισε το Κοινοβούλιο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Αλλαγές στα δρομολόγια του Μετρό την Κυριακή και τη Δευτέρα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Κάταγμα στον γοφό υπέστη η Νάνσι Πελόζι μετά από την πτώση της στο Λουξεμβούργο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Τραγωδία ανοικτά της Γαύδου μετά από ανατροπή πλοιάριου
14 Δεκεμβρίου, 2024