Την απόφασή τους να προστατεύσουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα έναντι των απειλών της Τουρκίας εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ , κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου
Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- τονίστηκε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα και ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα θα είναι διαρκής όπως εκδηλώθηκε -με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο- και τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στις δηλώσεις του, την ικανοποίησή του για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας “καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ από την πλευρά του ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε με έμφαση στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ‘Αγκυρα, ότι “είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα ελληνικά και Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα”.
Ο κ. Μπορέλ -ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε επισκεφθει τις Καστανιές Έβρου και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την καστάσταση στην περιοχή και τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων- είπε επίσης ότι είναι καθήκον του να επισκέπτεται την Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό” το ότι “η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα” και έστειλε μήνυμα στην ‘Αγκυρα λέγοντας ότι “εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου”.
Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε πως είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με μία κατάσταση στην οποία παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι προσβλέπει πάντοτε στη συνεισφορά της ΕΕ αναφορικά με την επίλυση μιας, αντικειμενικά, πολύπλοκης κατάστασης.
Στηρίζει την Αθήνα ο Μπορέλ
Απο την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων. Σημείωσε ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την ‘Αγκυρα.
“Από την πλευρά μας ήμασταν επίσης πολύ σαφείς, ελπίζω, εκφράζοντας όχι απλώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά τη δέσμευση προς την Ελλάδα, προκειμένου να προστατευτεί η κυριαρχία σας, τα εξωτερικά σας σύνορα, τα οποία -όπως είπα σήμερα το πρωί- αποτελούν εξωτερικά σύνορα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης” τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο κ.Μπορέλ και πρόσθεσε:
“Συνδράμαμε, στηρίξαμε την Ελλάδα στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Γνωρίζω ότι γίνονται πολλές υπερπτήσεις, κάποιες έγιναν ακόμη και σήμερα στα νησιά αλλά ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα, ότι είχαμε το έντονο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις που θίγουν την κυριαρχία σας και ήθελα να έρθω αυτοπροσώπως -θα ερχόμουν ούτως ή άλλως, αλλά μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για περισσότερους λόγους- για να εκφράσω αυτή τη δέσμευση και τη στήριξη”.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, επισήμανε παράλληλα την ανάγκη εδραίωσης ενός ελάχιστου επιπέδου εμπιστοσύνης και διαλόγου με την Τουρκία για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση, κάτι που όπως είπε, συζήτησε νωρίτερα διεξοδικά, με τον Νίκο Δένδια.
“Η Ελλάδα είναι ίσως το κράτος μέλος (της ΕΕ) που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον από οποιοδήποτε άλλο να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, και θεωρώ ότι πρέπει να συνεργαστούμε, για να επιτύχουμε τον σκοπό αυτό και να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα, όπως θα τη χαρακτηρίζαμε σήμερα, δηλαδή να επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα” είπε συγκεκριμένα ο κ.Μπορέλ.
Τέλος διαβεβαίωσε την Αθήνα “ότι με μεγάλη χαρά θα συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που έχω αναλάβει είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και λέγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά πρωτίστως εννοώ την Ελλάδα και την Κύπρο”.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Κυριάκος Λουκάκης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Στην απερίφραστη καταδίκη της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από την ‘Αγκυρα ως μοχλού πίεσης για πολιτικούς σκοπούς, κατά παράβαση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, προχώρησαν μεταξύ άλλων, κατά την αποψινή τους συνάντηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιβεβαιώθηκε η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά δύο κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου, επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές ότι δεν αποτελούν απλώς διμερή ζητήματα, αλλά υπόθεση που επιβαρύνει το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και πλήττει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον συνομιλητή του τη βούληση της Ελλάδας για τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. Υπογράμμισε, ωστόσο, στον κ. Μπορέλ ότι η αποτελεσματικότητά τους προϋποθέτει τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας.