Μητσοτάκης: H ομιλία στο Κογκρέσο και οι οργισμένες αντιδράσεις της Άγκυρας

Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την τουρκική επιθετικότητα.

«Και θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Δε θα δεχθούμε ανοιχτές επιθετικές ενέργειες να είμαι καθαρός, δε θα δεχθούμε προκλήσεις που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν αμέσως», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Προσέξτε τις αποφάσεις για τις αμυντικές προμήθειες»

Έστειλε, όμως, και μήνυμα στους Αμερικανούς γερουσιαστές να ζυγίσουν προσεκτικά την πρόταση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η προσοχή μας βρίσκεται στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας, είναι μια ακόμα πηγή ανισορροπίας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψιν όταν παίρνετε αμυντικές αποφάσεις για προμήθειες που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ανοιχτή πληγή η διχοτόμηση της Κύπρου»

Οι γερουσιαστές σηκώθηκαν όρθιοι και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε το δεύτερο «καρφί» στην Άγκυρα για το Κυπριακό.

«Σας ζητώ, αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου, να μην ξεχνάτε μια ανοιχτή πληγή που κοστίζει στην Ελλάδα πόνο τα τελευταία 40 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή και στη διχοτόμηση της Κύπρου», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος είπε και στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι κανείς δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

«Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας & Ηνωμένων Πολιτειών»

Τουλάχιστον έξι φορές σηκώθηκαν όρθιοι οι Αμερικανοί γερουσιαστές για να χειροκροτήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός παρέμεινε συνολικά πέντε ώρες στο Καπιτώλιο και συναντήθηκε με επιτροπές, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και Άμυνας.

Θερμή ήταν η υποδοχή του πρωθυπουργού και από τους Έλληνες της ομογένειας στο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Κυβερνητικές πηγές από την Ουάσινγκτον αποτιμούν ως εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, καθώς, όπως σημειώνουν, η Ελλάδα αναδείχθηκε ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η αποτίμηση της ομιλίας του ΠΘ στο Κογκρέσο

Απόλυτα ικανοποιημένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το διήμερο των επαφών που είχε στις ΗΠΑ, τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπουργοί.

Τα θέματα που βρίσκονταν στην ελληνική ατζέντα συζητήθηκαν διεξοδικά, και με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ σύμφωνα με την ελληνική αποστολή, τέθηκαν οι βάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση των συνεργασιών με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, το οικονομικό, το ενεργειακό, το αμυντικό και την παιδεία.

Εξαιρετικά σημαντικές θεωρούνται και οι επαφές που είχε ο κ. Μητσοτάκης στο Καπιτώλιο, μεταξύ των οποίων με την επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έδειξαν τους χάρτες για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τα αμερικανικά F-16 για τις παραβιάσεις που κάνουν.

«Αιχμηρά» τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στην Τουρκία σήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «βράζουν» για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Όπως αναμενόταν, στην Τουρκία υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις για τις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου, στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για το αίτημά του να υπάρξει παρέμβαση για την επίλυση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα Hürriyet αναφέρει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την Τουρκία στις ΗΠΑ με το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας».

Επίσης, η εφημερίδα Sabah κάνει λόγο για «παιχνίδια» της Ελλάδας και αναφέρει ότι «με αφορμή την ένταση στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα έβαλε “στο μάτι” τα F35».