Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της έκρηξης τιμών στην ενέργεια

Τι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε 16 ερωτήσεις διάρκειας μίας ώρας για τις σημερινές τουρκικές εκλογές, την «απαράδεκτη και αδιανόητη» σύλληψη Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές, το ενδεχόμενο συνεργασιών, την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων, την ακρίβεια, τη μείωση των φόρων, το επιτελικό κράτος

«Θα καλέσω να συγχαρώ όποιον εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας και θα επιδιώξω μια συνάντηση για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεων μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διακαναλική συνέντευξη από το Λαύριο, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές τις 21ης Μαΐου. Η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, εκτίμησε και τόνισε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένος σε όλο το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο.
Παράλληλα, επισήμανε το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια εκτόνωση ως προς τη ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να επανακαθορίσει τη σχέση της με τη Δύση.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως δεν φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «οφείλουμε να είμαστε μονίμως προετοιμασμένοι».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως με τον Νίκο Ανδρουλάκη έχει λίγα πράγματα να συζητήσει. Σημείωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει φέρει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον κ. Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, διέψευσε την αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στο ντιμπέιτ ότι δεν του έχει ζητήσει να συναντηθεί μαζί του. «Δεν ήθελα στο ντιμπέιτ να διορθώσω κανέναν συνομιλητή μου. Δεν μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να βγαίνει και να λέει ότι δεν έχω ζητήσει συνάντηση μαζί του και τον κάλεσα μόνο μία φορά. Είναι ψέμα αυτό. Δύο φορές ζήτησα να συναντηθούμε. Τη μία φορά έγινε στη Βουλή. Και το ίδιο βράδυ τον κάλεσα στο τηλέφωνο. Του είπα πρέπει να συναντηθούμε» είπε συγκεκριμένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός καταδίκασε εκ νέου τη σύλληψη Φρέντi Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές. «Είναι απαράδεκτο. Αδιανόητο να φυλακίζεται δύο ημέρες πριν από τις εκλογές» υπογράμμισε και διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα παραμένει πάντα αρωγός της εκεί εθνικής ελληνικής μεινότητας και πως το έχει καταστήσει σαφές στον πρωθυπουργό της Αλβανίας ότι «στο ζήτημα αυτό δεν δεχόμαστε εκπτώσεις στο κράτος δικαίου».

Μάλιστα, προειδοποίησε πως αν τυχόν μια τέτοια πολιτική συνεχιστεί, αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη. «Δεν πρόκειται να ανεχθώ τέτοιες συμπεριφορές εις βάρος της μειονότητας» διαμήνυσε με σαφήνεια.

Εν συνεχεία, επανέλαβε την πρότασή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για ανεξάρτηση κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων ενόψει των δεύτερων εκλογών, «αν οδηγηθούμε σε αυτές». «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει τελείως την μπάνκα στον αέρα» επισήμανε και πρόσθεσε πως αν δεν θέλει ελληνικούς φορείς, να το στείλει σε κάποιους από τους οίκους αξιολόγησης. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο αυτό του 2015, παρατήρησε.

Για το θέμα ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ταλαιπωρεί τον κόσμο αν και είναι εισαγόμενη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και λόγω της έκρηξης τιμών στην ενέργεια. Προέταξε ότι «η μόνιμη λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών» και επέμεινε στην αύξηση των μισθών και την περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, διέβλεψε σημαντικές δυνατότητες μείωσης των φόρων. «Η πιο σημαντική μας δέσμευση αφορά την αύξηση των μισθών, αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας» είπε προσθέτοντας ότι λέει στους επιχειρηματίες που όταν παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους «πληρώστε παραπάνω να τους βρείτε» ανέφερε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος, δεσμεύθηκε για μεγάλες αλλαγές στη χώρα κατά την επόμενη τετραετία και εξέφρασε τη βούληση να εξετάσει τη συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, τόσο του ανώτερου όσο και μεσαίου συντελεστή. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας, συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι μείωση τώρα του ΦΠΑ δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αναφορικά με το επιτελικό κράτος, τόνισε πως ήρθε για να μείνει και να γίνει καλύτερο.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος του 2023 και εκτίμησε ότι με κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα γίνει.

Δείτε τη διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη: