Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης στη 2η Σύνοδο για τη Δημοκρατία που συνδιοργάνωσαν οι ΗΠΑ, η Κόστα Ρίκα, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια, όπου τόνισε απειλείται περισσότερο από ποτέ ο δημοκρατικός τρόπος ζωής.
«Ο Άνταμ Σμιθ υποστήριζε ότι οι νόμοι και οι θεσμοί που προστατεύουν την ελευθερία των ανθρώπων ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους οδηγούν σε μεγαλύτερη ευημερία για την κοινωνία στο σύνολό της. Στην Ελλάδα το μάθαμε αυτό δια της δύσκολης οδού. Η βαθιά οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μου για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας απείλησε τον ίδιο τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας και αποδυνάμωσε τους θεσμούς μας», είπε χαρακτηριστικά.
«Όχι πια. Το 2019 οι Έλληνες απέρριψαν τα δόγματα και τάχθηκαν υπέρ της δημοκρατικής ανθεκτικότητας και των μεταρρυθμίσεων, που βασίζονται σε ισχυρά νομικά πλαίσια, σε ανεξάρτητους και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν η κυβέρνησή μου έδωσε προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση του κράτους, πολέμησε τη διαφθορά και ψήφισε εκατοντάδες νόμους που εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η επιτυχία μας δεν έγκειται σε μία διαχειριστική διαδικασία που κινείται από την κορυφή προς τη βάση, αλλά στην ιδιοκτησία αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων από καλά ενημερωμένους, κοινωνικά ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν δυναμικά σε μια ανοιχτή, ανεκτική, ελεύθερη, πλουραλιστική και δημοκρατική κοινωνία».
Ακολουθεί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Η κυβερνητική λογοδοσία και η διαφάνεια, ο ελεύθερος Τύπος και η ισότιμη πρόσβαση όλων σε ένα δίκαιο και αμερόληπτο σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης και μιας συμπεριληπτικής, δίκαιης ανάπτυξης.
Με υπερηφάνεια αναφέρω ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μία από τρεις μόνο χώρες στην Ευρώπη που έχουν ενσωματώσει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στον ετήσιο σχεδιασμό τους.
Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην ψηφιακή μετάβαση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενισχύοντας τη σημαντική άμεση συμμετοχή για όλη την κοινωνία των πολιτών, αλλά και δίνοντας φωνή τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους.
Ωστόσο, η ψηφιακή τεχνολογία δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος προαγωγός της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και σπουδαίος παράγοντας για τον εκδημοκρατισμό.
Η ψηφιακή καινοτομία, η τεχνολογία και πλέον η τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσφέρουν παγκόσμιες λύσεις σε πολύπλοκα γεωπολιτικά ζητήματα: από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έως τη διατήρηση περιοχών με βιοποικιλότητα, από την παροχή πράσινης ενέργειας έως την κατανόηση και διαχείριση των δυνάμεων που οδηγούν στη μαζική μετανάστευση.
Στο εσωτερικό, η ψηφιακή μεταρρύθμιση μειώνει τη γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις, παρέχει ένα δικαιότερο και λιγότερο πολύπλοκο φορολογικό σύστημα και επιτρέπει την πρόσβαση όλων σε ψηφιακές υπηρεσίες.
Γνωρίζουμε ότι σε χώρες που στερούνται διαφάνειας, λογοδοσίας και αντιπροσώπευσης, με φτωχό ιστορικό όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου, περιορισμένη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και ανύπαρκτους ή ελάχιστους ισχυρούς ανεξάρτητους θεσμούς, η επιδίωξη πολιτικών ατζεντών σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας εμποδίζει τους πολίτες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Σήμερα, η απειλή ενάντια στον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας είναι ίσως εντονότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να αμφιταλαντευτούμε στην προώθηση των πολιτικών, ατομικών και οικονομικών δικαιωμάτων, ενισχύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, υπερασπιζόμενοι τη λογοδοσία, μαχόμενοι κατά της διαφθοράς και αγωνιζόμενοι για τη συμπεριληπτικότητα.
Προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία όχι μόνο ισχυροποιούμε τα θεμέλια της δημοκρατίας ως “ασπίδας” απέναντι σε όσους μας απειλούν, αλλά και ως “εκκολαπτήριο” για όσους επιθυμούν να έρθουν στο πλευρό μας, για όσους επιθυμούν κάθε πολίτης να ζει μια ζωή στο έπακρο με αξιοπρέπεια».