Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα ανοίγει ξανά τους ορίζοντές της»

Στην ατζέντα των δύο πρωθυπουργών, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η διεύρυνση της ΕΕ και κυρίως οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και η «πράσινη οικονομία». Λίγο μετά τις 4, Μητσοτάκης και Ρούτε προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

«Οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουρός και προσέθεσε: «Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον», είπε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός.

Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το brexit, το μεταναστευτικό, σημείωσε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ανέφερε ότι θα συναντηθούνε κανάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο. «Είναι μια πολύ επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας», κατέληξε.

Οι ελληνικοί στόχοι

«Η Ελλάδα ανοίγει ξανά τους ορίζοντές της μετά από μία δεκαετία κρίσης. Οι Ελληνες εμπιστεύθηκαν κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Θα προχωρήσουμε μέσα από κανοτόμες επενδύσεις. Η φίλη Ολλανδία είναι πρωτοπόρος στην οικονομική δπλωματία, προσδοκούμε στη συνεργασία της.» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν πήρε τον λόγο.

Με αφορμή την επίσκεψή του στο Ιδρυμα Brainport του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν είπε πως «αυτό που θέλουμε είναι μια Ελλάδα φιλόξενη στη διεθνή πραγματικότητα. Αποστολή της Ελλάδας είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων».

«Θέλουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις γιατί αυτές είναι που φέρουν στη χώρα μας νέες δουλειές και θα φέρουν πίσω τα χιλιάδες μυαλά που σήμερα ζουν παράγουν και προοδεύουν εκτός των συνόρων μας, πολλά από τα οποία ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ολλανδία.»

«Παρουσίασα το πρόγραμμα μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Θα θέλαμε τη συνεργασία της Ολλανδίας σε τομείς όπως τον αγροδιατροφικό, καθώς καλούμαστε να κάνουμε και σε αυτόν τον τομέα ένα μεγάλο άλμα».

Τι είπε για τη διαχείριση του προσφυγικού -«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα»

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των συνόρων της διότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης.

«Μιλήσαμε για την ανάγκη μιας ενιαίας προσφυγικής ασύλου και δεν ξεχνώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας επιτευχθηκε επί ολλανδικής προεδρίας. Είναι προς το συμφέρον όλων η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει πάρει τα πρώτα μέτρα για την επίσπευση της χορήγησης ασύλου. Ηδη έχουμε πάρει μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα γιατί είναι και σύνορα της Ευρώπης μερμινώντας για τη δίκαιη κατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη Σέγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό» παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα θα αλλάξει τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, σεβόμενη τα δικαιώματα και θα κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους παραμένουν στην πατρίδα μας. Πρέπει να αναβιώσουμε τη συζήτηση για μια κοινή, ευρωπαική πολιτική χορήγησης ασύλου, με ενιαίους κανόνες και διαδικασίες. Επιπλέον το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, το οποίο έχω θέσει και στην κυρία Φον Ντερ Λάιεν» υπογράμμισε.

Τουρκική προκλητικότητα

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το θέμα της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από τους γείτονες. «Έθεσα στον κύριο Ρούτε τα ζητήματα της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας με τις δράσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας.

Ανάπτυξη με επενδύσεις και όχι με δανεικά

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα τεθεί μέσα στο 2020 για το 2021, αφού πρώτα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020.

«Όλη η έμφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στην ανάπτυξη και όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολο είναι το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους. Ο λόγος που συμφωνήθηκαν τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όταν συμφωνήθηκαν, ήταν ότι δεν υπήρχε αξιοπιστία στην τότε κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Επίσης ήταν ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια ήταν πολύ πιο υψηλά απ’ ότι είναι σήμερα, αλλά αυτά είναι συγκυρίες που αλλάζουν. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε με τους θεσμούς, που θα κάνουν και τις τελικές τους εισηγήσεις. Τονίζω ότι η κυρίαρχη παράμετρος για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που δεν στηρίζεται σε δανεικά, αλλά σε επενδύσεις και ενθαρρύνει την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, φαίνεται να γίνεται αποδεκτή και από τις αγορές», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κοινή ερώτηση Μπελέρη – Μεϊμαράκη για τον ρόλο της ΕΕ στη Συρία
4 Δεκεμβρίου, 2024
Τέλος ο Σιγάλας από τον Κολοσσό
4 Δεκεμβρίου, 2024
Έφοδος σε παράνομη λέσχη στην Αθήνα – 12 συλλήψεις
4 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχηγός κόμματος στη Γεωργία ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς
4 Δεκεμβρίου, 2024
Συνελήφθη 16χρονη από τις ουκρανικές αρχές – Παρείχε πληροφορίες στη Μόσχα
4 Δεκεμβρίου, 2024
Δημήτρης Παπαστεργίου στο 2ο Growthfund Summit: H Ελλάδα κάνει βήματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη
4 Δεκεμβρίου, 2024
Σταϊκούρας και Λιβάνιος στο 2ο Growthfund Summit
4 Δεκεμβρίου, 2024
Γαλλία: Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ
4 Δεκεμβρίου, 2024
Η πρώτη επίσκεψη του Λαβρόφ σε χώρα της Ε.Ε. μετά την εισβολή στην Ουκρανία
4 Δεκεμβρίου, 2024
Σέρρες: Μετέφεραν παράνομα 75 λίτρα τσίπουρο και 55 λίτρα κρασί
4 Δεκεμβρίου, 2024