Μητσοτάκης: «Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα… δώρα που περιμένουν τους πολίτες από το 2020.

«Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το 2010 θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο.

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/607484323354188/

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ,εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Κάποιοι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται γιατί έχασαν και οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα από αυτούς. Οι ψυχολόγοι λένε πως υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων μετά από μια μεγάλη απώλεια κ. Τσίπρα. Εν προκειμένω αναφέρομαι στην απώλεια της εξουσίας: Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή. Ακόμα είσαστε στην φάση του θυμού. Σας άκουγα να περιγράφεται την εικόνα της Ελλάδας του 2019 τους πρώτους μήνες και αναρωτιόμουν, σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το εκτιμούσαμε. Κύριε Τσίπρα είσαστε παραγωγός απάτης!».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. (…) Προϋπολογισμός που γράφει τίτλους τέλους σε μια αποτυχημένη πολιτική. Η πρόγευση της νέας πορείας έχει αποτυπωθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Σε 32 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και πολλά εκ των οποίων στηρίχθηκαν και από την αντιπολίτευση. Από τις επενδύσεις έως την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Σε ένα νέο σύνταγμα» Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο προϋπολογισμός «είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες».

«Καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό που παραλάβαμε σε πολύ λίγο καιρό. Μειώσαμε νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% που ανακούφισε 7,2 εκατ. νοικοκυριά. Αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα, 200.000 νοικοκυριά παίρνουν έκτακτη ενίσχυση. Με το νέο φορολογικό, όλες οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν λιγότερους φόρους. Καταργήθηκαν τα κάπιταλ κοντρόλς, αντιμετωπίζουμε τα κόκκινα δάνεια με το σχέδιο Ηρακλής. Δίνουμε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η ΔΕΗ σώθηκε», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι δανειζόμαστε με αρνητικά επιτόκια. Αναβαθμίζεται η χώρα από τους οίκους αξιολόγησης, μειώνεται το κόστος δανεισμού. Δεν είναι δικό σας δημιούργημα κύριε Τσίπρα ότι αποκλιμακώθηκε το 10ετές ομόλογο, δικό μας επίτευγμα είναι».

«Αυξάνεται η αισιοδοξία των πολιτών. Πλέον έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για τον στολισμό των Χριστουγέννων. Οι πολίτες είναι πιο χαρούμενοι και ευδιάθετοι και αυτή είναι κατάκτηση για κυβέρνηση».

«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».

«Το αναπτυξιακό νήμα προϋπολογισμού διαπερνά κάθε μέτρο του προϋπολογισμού. Προβλέποντας χαμηλό συντελεστή για τις νεοφυείς δράσεις, πριμοδοτεί τις πρωτοβουλίες του αύριο. Με το σχέδιο Ηρακλής, ανοίγει ο δρόμος για νέες δανειοδοτήσεις. Οι εγγυήσεις δεν προσμετρούνται ούτε στο έλλειμμα, ούτε στο χρέος. Δεν θα αγγίξουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Μην ανησυχείτε κύριε Τσίπρα», υπογράμμισε και συνέχισε: «Φέρνουμε αφορολόγητο για κάθε παιδί, 2.000 για κάθε γέννηση, απαλλαγή των ΑμεΑ από την εισφορά αλληλεγγύης, απονομή 60.000 συντάξεων χηρείας. Οι δαπάνες δεν γίνονται χωρίς μελέτη και ευθύνη απέναντι στη δημοσιονομική ισορροπία (…) Ο μικρότερος ΕΝΦΙΑ ανακουφίζει τους πολίτες. Μαζί με τα κίνητρα για ενεργειακές επενδύσεις, αλλάζει η αγορά ακινήτων».

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Είσαστε μικρή μειοψηφία! Μας έχετε πει μαρξιστής οικονομολόγος είστε η εξαίρεση κ. Τσακαλώτο όταν μειώνεις φόρους χωρίς να ξεφεύγει η οικονομία παίρνει μπρος. Ίσως στο δικό σας φαντασιακό κόσμο να μην ισχύει».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «στο νέο περιβάλλον, θα πρωτοστατεί η ΔΕΗ και τα εναλλακτικά καύσιμα που θα παράγει. Η τιμή της μετοχής της πριν τις εκλογές ήταν στα 1,46 ευρώ στο κλείσιμο της χθεσινής μέρας ήταν 4,12. Τριπλασιάστηκε η αξία της επιχείρησης! Η οποία σας θυμίζω ότι ανήκει κατά 51% στο δημόσιο και πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας. Η κρατική πολιτική όπως εκφράζεται από το νέο εθνικό σχέδιο διαθέτει σχέδιο για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη! Την οριστική το αργότερο μέχρι το 2028.Η επιχείρηση έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο. Θα προχωρήσουμε στην αποκρατικοποίηση του 49% της ΔΕΔΗΕ ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο ηλεκτρικό δίκτυο».

«Ήρθε η ώρα να απλώσουμε την αντίληψή μας πέρα από μύθους που μας κρατούσαν καθηλωμένους. Πρώτος μύθος, ότι δήθεν οι ευνοϊκή φορολογία των επιχειρήσεων, ευνοεί μόνο τις επιχειρήσεις και αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Η φορολογική επιβάρυνση μειώνεται στο 28% με προοπτική να φτάσει στο 24%. Με τη μείωση των συντελεστών, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επενδύουν, να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «θα κερδίσει το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας με την κοινωνία ως σύμμαχο».

«Επιμένετε να κάνετε διακρίσεις μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Μα εμείς θέλουμε οι επιχειρήσεις να μεγαλώνουν μέσα σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού που δίνει στις νέες επιχειρήσεις – που τις επιβραβεύουμε με ειδικά κίνητρα- να μπορούν να ανταγωνιστούν τους μεγάλους ανταγωνιστές τους επί ίσοις όροις».

Για τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα», ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε: «Κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση. Κάνατε την υπέρμετρη λιτότητα, συριζαϊκή υπερλιτότητα, βάζοντας παραπάνω φόρους από αυτούς που σας ζητούσαν οι δανειστές. Αποδειχθήκατε μνημονιακότεροι των μνημονιακών.(…) Εμείς θέλουμε υπερπλεόνασμα επενδύσεων».

«Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων το 2021», υποστήριξε και απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Τσίπρα περί ειδικού λογαριασμού για μείωση των πλεονασμάτων διερωτήθηκε: «Γιατί δεν άνοιξε αυτός ο ειδικός λογαριασμός; Που είναι αυτός ο λογαριασμός; Τίποτα δεν συμφωνήσατε, με κανέναν! Και το ξέρετε καλά και εσείς και ο υπουργός σας. Και μετά μιλάτε για απάτη. Γιατί σας γύρισαν την πλάτη οι πολίτες κύριε Τσίπρα; Σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζώη».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση εργασίας στο μετρό, της Τρίτης, υποστήριξε: «Μόλις χτες εκατομμύρια Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν γιατί 21 υπάλληλοι του μετρό άλλαξαν πόστο λόγω ανάγκης του εργοδότη τους. Εσείς τους στηρίξατε. Ζήτησα συγγνώμη αλλά αναλαμβάνω και δράση για να αλλάξω τα κακώς κείμενα. Θα φέρουμε ρύθμιση που δεν θα εμποδίζει το δικαίωμα διαμαρτυρίας ορισμένων, αλλά δεν θα εμποδίζει την κίνηση των πολλών. Οι αλλαγές λοιπόν θα φανούν σύντομα και σε πιο σύνθετα προβλήματα. Ό,τι λέμε, το κάνουμε, μένουμε πιστοί στη γλώσσα της αλήθειας. Γιατί η μεταρρυθμιστική ορμή κάποιες φορές σκοντάφτει. Θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθεί ότι δεν θα υπάρξουν λάθη. Ποτέ όμως δεν θα συμψηφίσω τις λίγες αστοχίες μας με τα πολλά σφάλματα του χθες. Κάνατε λάθη επί πέντε χρόνια και παραμένετε αδιόρθωτοι!»

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2020 καθώς επίσης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

«Μήνα με μήνα εντός του 2020, όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι θα ξεκινήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξέχασα, και αυτή θα την κάνατε αλλά δεν προφτάσατε. Στο ίδιο διάστημα θα μειωθεί πρόσθετα ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες. Γιατί το δίκαιο είναι να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές ιδιοκτησίες της Μυκόνου. Τέλος, στο τελευταίο Eurogroup, αποφασίστηκε ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να επιστραφούν στη χώρα μας. Τα ελληνικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2022, θα ενισχυθούν με πάνω από 5 δισ. ευρώ, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο του σουηδικού μοντέλου».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη μεσαία τάξη και το πώς αυτή καθορίζεται, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Όταν μιλάω για μεσαία τάξη αναφέρομαι στα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας. Που δεν καθορίζεται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και από τη διάθεση για ζωή, από τη διάθεση να προκόψουν. Είναι με άλλα λόγια οι Έλληνες της διπλανής πόρτας, αυτοί που έχτισαν την Ελλάδα, είναι πολίτες που παράγουν δίχως να φωνάζουν. Και απαιτούν από τους πολιτικούς να μην προσβάλουν την αξιοπρέπειά τους. Με άλλα λόγια, μεσαία τάξη είναι όλοι αυτοί που συνήθως ντύνονται απλά, αλλά και που ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει. Είναι αυτοί που τους προσβάλατε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Ισχυρή οικονομία σημαίνει και ισχυρή πατρίδα. Η ισχυρή δημοσιονομική εικόνα πολλαπλασιάζει τη διεθνή ισχύ της χώρας μας. Καθιστά την Ελλάδα δύναμη ασφάλειας και προόδου στην περιοχή. Έντονες οι προκλήσεις από τους εξ ανατολών γείτονές μας. Και γι αυτό ο προϋπολογισμός προβλέπει την αναβάθμιση των αεροσκαφών και των υποβρυχίων μας. Και η ένταση της διπλωματικής μας δράσης αυξάνεται. Προσυπογράφω την προσέγγιση του κ. Τσίπρα για τα εθνικά θέματα. Δεν διέκρινα σε αυτά που είπε, καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης ως προς τον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική. Επαναλάβω: Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν διεκδικεί τίποτα, δεν εκχωρεί τίποτα και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να διασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα. (…) Δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή να καταργήσουμε τα ΜΟΕ με την Τουρκία. Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων. Έχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε συμμαχίες. Που αποτυπώθηκαν και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Και ζητήσατε σαφή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, κάτι που το πετύχαμε. Έχουμε ισχύ, αλλά και φιλική διάθεση. Προϋπόθεση, λοιπόν, για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική»