Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου 80% στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό για το επόμενο δίμηνο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως μειώνεται κατά 80% το ενοίκιο των πληττόμενων επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Επειδή έχω ευθύνη να αφουγκράζομαι την ανησυχία της αγοράς, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμη μέτρο προστασίας και ανακούφισης: για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, για αυτές που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 80%.

Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Ταυτόχρονα η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επιχειρηματίες, αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου».

«Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ»

Σε εξαιρετικά αιχμηρούς τόνους και με μια ολομέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Άλεξη Τσίπρα, υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός των κυβερνητικών επιλογών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέκρουσε τις κατηγορίες για τα στοιχεία της ύφεσης, επισημαίνοντας δηκτικά το παράδειγμα της Ισπανίας όπου καταγράφεται μεγαλύτερη ύφεση παρά την παρουσία στην συγκυβέρνηση των Podemos. Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε τη στάση του κ. Τσίπρα αναφορικά με τα στοιχεία που παρουσίασε για τις θέσεις εργασίας:

«Η Eurostat στο β’ τρίμηνο του έτους κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις λιγότερες χαμένες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αποδεικνύουν ότι η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης ήταν αποτελεσματική», ανέφερε ο πρωθυπουργός

Πρόσθεσε δε εμφατικά, «καταθέτω, μάλιστα, στα πρακτικά μια έκθεση από δύο σημαντικούς επιστήμονες σχετικά με το πώς μπορεί να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας με βάση το ελληνικό παράδειγμα στην εποχή του covid. Δεν τα λένε τα “μπουκωμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ”, αλλά επιστήμονες».

«Η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε σε όλα τα επίπεδα», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο προϋπολογισμός του 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία στο πρώτο τρίμηνο, επισημαίνοντας ότι θα επεκταθεί η στήριξη για όσο είναι αναγκαίο, με μέτρα ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν το 2020. Όπως συμπλήρωσε «οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ».

Στη συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις και η απασχόληση και προωθεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας το σύνολο των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων».

Ανέφερε δε ότι αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, διότι η εκτέλεσή του συναρτάται από την ακριβή διάρκεια της πανδημίας. Και συμπλήρωσε ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο -ύψους 23,2 δισ. ευρώ-, τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης εκτόξευσε βέλη κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις διαρκείς αναφορές στο περιβόητο μαξιλάρι της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας δηκτικά ότι η μοναδική χρησιμότητά του είναι για να αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Και κλιμακώνοντας την επίθεση του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, για τα λεγόμενα «syriza statitistics» πρόσθεσε:

«Σας ακούγαμε να μιλάτε για “ύφεση Μητσοτάκη” και να επικαλείστε προσωρινά στοιχεία του δ’ τριμήνου του ’19 και α’ του ’20 για να ισχυριστείτε το παράλογο ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει ο κορωνοϊός. Είναι παντελώς ανακριβές και δεν είχατε το θάρρος να πείτε μια συγγνώμη για όσα λέγατε. Αυτή είναι λοιπόν η εθνική ήττα της χώρας, προϊόν των δικών σας χειρισμών το α’ εξάμηνο του ’15», κατέληξε.»

«Οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν ήταν αυτοσκοπός»

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε με σφοδρότητα την επιλογή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τα εθνικά θέματα τη λάθος στιγμή στην κομματική αρένα. Αντιπαρέβαλλε μάλιστα την τακτική αυτή με την δική του στάση να ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία αλλά και κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός αντέκρουσε και τις αντιπολιτευτικές κατηγορίες αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής:

«Δεν είναι ακριβές ότι δεν υπήρξαν κυρώσεις. Αυτό που έχουμε πετύχει είναι ότι η πίεση προς την Τουρκία αυξάνει» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιμένει στην άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, όπως έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και πάντοτε από το σημείο που σταμάτησαν οι επαφές αυτές το 2016. Παρέχεται η ευκαιρία, λοιπόν, στην Τουρκία ν’ αποδείξει ότι εννοεί την αποκλιμάκωση».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα παρέπεμψε και στις χθεσινές αποφάσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας:

«Χαιρετίζουμε ως μέλος του ΝΑΤΟ την απόφαση και είμαι σίγουρος ότι δεν διέφυγε της προσοχής του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον».

«Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Έχω πει ίσα με δέκα φορές ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», ήταν το μήνυμα που έστειλε και προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

-Ad-