«H κυβέρνηση φέρνει μια πρόσθετη τροπολογία η οποία θωρακίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα όλου του τμήματος του Αρείου Πάγου, να πάρει τη σχετική απόφαση και να κρίνει, με βάση το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει, κατά πόσο μια οργάνωση της οποίας ο πραγματικός αρχηγός είναι καταδικασμένος ουσιαστικά για εγκληματικές πράξεις, μπορεί να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση και η αυριανή τελευταία μέρα της Βουλής, μια εξαιρετικά κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία. Και όλοι θα κριθούν τελικά από τις επιλογές τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας τηλεφωνικά στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS FM 107.7, στις Έφη Παφίτου και Βιργινία Δημαρέση.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Εύοσμο, που όπως είπε «ήταν ωραία, είχε πολύ κόσμο. Όπως ξέρετε είναι ένας Δήμος με πολλά προβλήματα και ένας από τους λόγους που βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη σήμερα είναι να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη». Τόνισε επίσης ότι «έχουμε εξαγγείλει μία σειρά από σημαντικά έργα τα οποία δρομολογούμε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ήταν μια ευκαιρία – φυσικά και στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου που έχει ξεκινήσει – να μιλήσω με πολίτες, να μοιραστώ μαζί τους κάποιες σκέψεις, να ευχηθώ καλό Πάσχα και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη, γιατί προφανώς θα υπάρξουν αρκετές ακόμα πριν τις εκλογές».
Σχετικά με το αν τελικά θα πάει σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε: «Όπως ξέρετε, υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debate που γίνονται στην προεκλογική περίοδο, συμμετέχουν προφανώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και βεβαίως κι εγώ είμαι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να κάνουμε ένα debate, όπως το προβλέπει ο νόμος, για να μπορέσουν οι πολίτες να κατατοπιστούν πλήρως για τις θέσεις των κομμάτων. Από εκεί και πέρα όμως, θέλω να σας θυμίσω, επειδή επιμένει ο κ. Τσίπρας πολύ σε debate, ότι έχουμε κάνει παραπάνω από 80 συζητήσεις στη Βουλή. Η Βουλή, εξάλλου, είναι ο χώρος στον οποίο διασταυρώνουμε, θα έλεγα, τα επιχειρήματά μας και τα πολιτικά μας ξίφη».
Επισήμανε ότι επειδή οι πολίτες «έχουν και την ευκαιρία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να συγκρίνουν τον εν ενεργεία Πρωθυπουργό με τον τέως Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε μία τετραετία από το 2015 ως το 2019, εγώ άλλη μία τετραετία από το 2019 μέχρι το 2023, νομίζω ότι οι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν εύκολα και θα έλεγα αρκετά αβίαστα. Αλλά επειδή η κρίση του ελληνικού λαού είναι αυτή η οποία τελικά καθορίζει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, εμείς μέχρι τις εκλογές θα προβάλλουμε τα επιχειρήματά μας, θα μιλάμε γι΄ αυτά που έχουμε κάνει, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε. Θα θυμίσω στους πολίτες ότι ήμασταν συνεπείς στις βασικές μας δεσμεύσεις, τις προεκλογικές, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που μας έτυχαν, διότι η Ελλάδα σήμερα παρά τις δυσκολίες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019».
Αναφορικά με τη ρύθμιση – μπλόκο για το κόμμα Κασιδιάρη και με τις εξελίξεις του θέματος στον Άρειο Πάγο, ειδικά ύστερα την παραίτηση του αντιπροέδρου κ. Τζανερίκου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ναι, είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ και για το ζήτημα αυτό στον Εύοσμο. Κοιτάξτε να δείτε, η κυβέρνηση φέρνει μια πρόσθετη τροπολογία η οποία θωρακίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα όλου του τμήματος του Αρείου Πάγου να πάρει τη σχετική απόφαση και να κρίνει, με βάση το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει, κατά πόσο μια οργάνωση της οποίας ο πραγματικός αρχηγός είναι καταδικασμένος ουσιαστικά για εγκληματικές πράξεις, μπορεί να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση και η αυριανή τελευταία μέρα της Βουλής, μια εξαιρετικά κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία. Και όλοι θα κριθούν τελικά από τις επιλογές τους.
Μού είναι αδιανόητο, σάς το λέω ειλικρινά, να μην καταφέρουμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ δημοκρατικό τείχος άμυνας απέναντι στην προοπτική να επιστρέψουν εγκληματίες στο κοινοβούλιο. Τους πληρώσαμε πολύ ακριβά.
Καλώ, λοιπόν, και από τη δική σας συχνότητα όλα τα κόμματα και ειδικά την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία έχει μια τελείως ακατανόητη στάση, να αναθεωρήσει την άποψή της. Να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους δικαστές να πάρουν αυτή τη σημαντική απόφαση. Σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης. Γνωρίζουμε, όμως, επίσης ότι έχουμε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο το οποίο οι δικαστές πρέπει να εφαρμόσουν. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».
Συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαπράττει μέγιστο λάθος. Και, βέβαια, λυπάμαι που θα το πω, με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δείχνει σαν να μην θέλει τελικά να πετύχει αυτό το οποίο θέλουμε όλοι. Αυτό είναι να αποκλείσουμε τη Χρυσή Αυγή από τη δυνατότητα να συμμετέχει στις εκλογές. Αλλά, θέλω να θυμίσω κιόλας, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν εντοπιστεί εκλεκτικές, θα έλεγα, σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή.
Μαζί είχαν ψηφίσει και στην προηγούμενη Βουλή, ουσιαστικά το 2014, μαζί ψήφισαν για να μην μπορέσουμε τότε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να διαλυθεί η Βουλή για να πάμε στις πρόωρες εκλογές. Χωρίς να θέλω να κάνω οποιαδήποτε ταύτιση, θέλω να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή είναι στιγμή μέγιστης δημοκρατικής ευθύνης για όλους.
Η αυριανή ψηφοφορία είναι κρίσιμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ απόσχει και τελικά ο Άρειος Πάγος δεν επιτρέψει, την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή, τότε αναρωτιέμαι τι θα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά».