Για τις παρεμβάσεις στην πολιτική προστασία και σχετικά με όσα είχε πει μετά το Μάτι μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Το 2018 δεν ήμασταν κυβέρνηση. Στα θέματα πολιτικής προστασίας έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μας έχει ασκηθεί κριτική ότι δίνουμε προτεραιότητα μόνο στις εκκενώσεις. Στο Μάουι δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή η πολιτεία της Χαβάης δεν κατάφεραν να τους εκκενώσουν. Εμείς το κάνουμε και δεν ήταν εύκολο να το πετύχουμε αυτό. Στη Γερμανία δεν έχουν σήμερα 112, το ίδιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία 170 άνθρωποι πνίγηκαν από μία βροχόπτωση που ήταν το 1/10 αυτής στη Θεσσαλία. Ενισχύουμε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους δεν μπήκε στην κυβέρνηση όταν συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δήλωσε τα εξής: «Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων έχει παρουσιαστεί από το Υπουργείο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ζήτημα αποχώρησης του προσωπικού αλλά δεν φαίνεται να είναι χειρότερο από άλλες χρονιές. Οι πρώτες αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους αφορούσαν τους υπαλλήλους στην υγεία. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Αναφέρθηκα χθες στην επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Τέτοιες δράσεις θα δούμε εκατοντάδες να ξεδιπλώνονται σε δομές υγείας. Θα επιμείνω ιδιαίτερα στο σχεδιασμό μας για το ΕΚΑΒ».
Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη σχέση των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη και εάν χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απάντησε τα εξής: «Αυτές οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τη ρύθμιση που ψήφισε. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται μια αντίστοιχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί δεν κρίνει ο ‘Αρειος Πάγος και υπάρχει πρόβλεψη. Είμαι ανοικτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση κομμάτων που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που όλοι μας γνωρίζουμε. Υπάρχουν και υποθέσεις στο εκλογοδικείο που αφορούν τις εκλογές του Ιουνίου 2023 και κατά πόσο ο ‘Αρειος Πάγος παραπλανήθηκε».
Η προσφυγή Ελλάδας και Τουρκίας στο Δικαστήριο της Χάγης είναι πολύ μακριά ακόμα
προσφυγή Ελλάδας και Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Είναι εκτός συζήτησης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε πως ζητήματα πολλών δεκαετιών θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της. Αυτή ήταν η βούλησή μου από το 2019. Να μπορούμε να συνομιλούμε για επίλυση με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και όταν διαφωνούμε να μην φτάνουμε σε εντάσεις».
Κατά τον ίδιο, η γειτονική Τουρκία «έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα (σ.σ. θα τα πούμε) μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη».
Δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας που κινδύνευε
«Το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και θα έλεγα έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα που κρίνουν πάντα, με γνώμονα προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά. Ήταν πολύ πιο έντονο από τον “Ιανό”. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό το οποίο συνέβη. Προειδοποιητικά μηνύματα 112 είχαν σταλεί σε ολόκληρη την Θεσσαλία, το δε πρωτόκολλο σε περίπτωση πλημμυρών είναι διαφορετικό από αυτό που αφορά τις πυρκαγιές. Για τον λόγο ότι σε περίπτωση φωτιάς η εντολή είναι σαφής, “φύγε και τρέξε μακριά”, ενώ στην πλημμύρα οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν σε πιάσει στο δρόμο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, άρα η σύσταση είναι να ανέβεις σε υψηλό σημείο. Αυτό έγινε και γι’ αυτό δεν θρηνήσαμε έναν μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όσον αφορά την ανάμειξη του Στρατού και το εάν άργησε να παρέμβει, ανέφερε πως «αποφασίστηκε τα ελικόπτερα να πετάξουν μόλις είναι ασφαλείς οι συνθήκες και αυτό έγινε. Δεν θα διακυβεύαμε την ασφάλεια των πληρωμάτων. Πάρα πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πόλη δύσκολη άσκηση εκκενώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν. Δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας που κινδύνευε. Δεν υπήρξε συμπολίτης μας ο οποίος να πείνασε, να έμεινε από νερό, να μην μπορέσαμε να το παράσχουμε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία και ψυχική πίεση, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές για Πάρα πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πόλη δύσκολη άσκηση εκκενώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν».
Σε σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας υπογράμμισε πως αυτή περνά «μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούργιο, είναι πολύ παλιό. Είμαι αποφασισμένος να λύσω το πρόβλημα αυτό δραστικά. Η ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας θα είναι ένας πρότυπος οργανισμός».
Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη, θα εντάξω την ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία
«Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά. Θα σας μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Στην κακοκαιρία Daniel νομίζω δεν έχουμε εντάξει τη μετεωρολογία. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα ενταχθεί στην Πολιτική Προστασία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου. Εξήγησα με πολύ σαφή γλώσσα ότι δεν είναι δυνατόν ως Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την κλιματική αλλαγή. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους ομολόγους να ενισχύσουμε το Ταμείο και η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα για τις ζημιές στη Θεσσαλία» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε παράλληλα με μια και μόνο φράση ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό».
Το πόσο αποτελεσματικά ήταν ή όχι τα αντιπλημμυρικά έργα, ερευνάται από τη Δικαιοσύνη
«Δεν υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης μας που να μην αμφιβάλλει ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Χτύπα την πατρίδα μας και όλες οι χώρες της Μεσογείου είναι αντιμέτωπες με εξαιρετικά ακραία φαινόμενα. Εμείς ήμασταν πιο εξοικειωμένοι με τις πυρκαγιές, τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις πλημμύρες. Γι’ αυτό και αναδείξαμε την σημασία της Πολιτικής Προστασίας που πρέπει να την θωρακίσουμε κι άλλο» σημείωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν γίνει στην Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, «το πόσο αποτελεσματικά ήταν ή δεν ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εξάλλου η υπόθεση ερευνάται, ορθά, και από την Δικαιοσύνη. Στην πράξη είδαμε ότι μεγάλες πόλεις όπως τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα δεν πλημμύρισαν. Αν είχαν πλημμυρίσει και αυτές οι πόλεις τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Δεν ξέρω εάν σε αυτό οφείλονται τα έργα που έγιναν ή η ροή των νερών έτσι όπως εξελίχθηκε. Δεν είμαι ειδικός. Όμως θα πρέπει να ξαναδούμε την ανάγκη της αντιπλημμυρικής θωράκισης μέσα από μία εντελώς διαφορετική ματιά. Ο θεσσαλικός κάμπος πάσχει ως προς τα αποθέματα σε νερό».
Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: