Σήμερα πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τη συνάντησή τους, η οποία κράτησε περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές αλλά και περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που τις απείλησαν επικίνδυνα και την ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.
«Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτάματα κρίσεις. Συμφωνήσαμε στο Βίλνιους να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας. Και ο οδικός χάρτης που υιοθετήσαμε συμπεριέλαμβανε τρεις άξονες και οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ παραγωγικό κλίμα.», υπογράμμισε ακόμη, στις δηλώσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Συμφωνήσαμε στο Βίλνιους να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας. Και ο οδικός χάρτης που υιοθετήσαμε συμπεριέλαμβανε τρεις άξονες και οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ παραγωγικό κλίμα», συνέχισε.
Μίλησε ακόμη για τον ρεαλιστικό στόχο να φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές τα 10 δισ.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες έγιναν σε παραγωγικό κλίμα και αναφερόμενος σε όλες τις συμφωνίες είπε ότι στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε μείωση των ροών και λόγω της καλύτερης συνεργασίας των δυο χωρών. Αναφορικά με την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας η χώρα μας στηρίζει την χορήγηση θεωρήσεων έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν σχέσεις με την Ευρώπη. Η Ελλάδα επίσης ζήτησε και πέτυχε Τούρκοι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά μας είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας όπως και οι μειονότητες των δυο χωρών γιατί η ισονομία βοηθά στην αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό.
Τόνισε ακόμα ότι με τον Πρόεδρο Ερντογάν συζήτησε όλες τις διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στον Καύκασο και μίλησαν για τον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και την καταδίκη κάθε μορφής εξτρεμισμού και τρομοκρατίας και την προστασία των αξιών του ανθρωπισμού και τον σεβασμό των αμάχων.
Διαφωνούμε στο Κυπριακό, είπε ο πρωθυπουργός, και θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος εκεί που διακόπηκε το 2017.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης υπογράφεται συνθήκη διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας την οποία είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
«Υπογράψαμε τη συνθήκη σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και ορίζει τα ορόσημα του διαλόγου μας. Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Θα διευρύνουμε την ατζέντα μας και τα ΜΟΕ. Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να έρθει η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Είναι η μόνη διαφορά που μπορεί να τεθεί ενώπιον διεθνούς διαιτησίας. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας και θα επισκεφθώ την Άνοιξη την Τουρκία. Η Γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά και υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση αλλά αισθάνομαι χρέος να φέρουμε τα κράτη δίπλα δίπλα όπως είναι τα σύνορα μας».