Μητσοτάκης: Περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στο σχέδιο «Πελοπόννησος 2030»

Περισσότερα από 200 έργα και αρκετές πρόσθετες παρεμβάσεις περιλαμβάνει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2030, το οποίο είναι προϋπολογισμού 5,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε σήμερα στην παρουσίαση του, τονίζοντας ότι η δίκαιη ανάπτυξη για την κυβέρνηση σημαίνει να δείχνει την ίδια φροντίδα στην Περιφέρεια με αυτήν στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Κρίναμε σκόπιμο την ίδια φροντίδα που δείχνουμε για τα μεγάλα τουλάχιστον δύο αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να τη δείξουμε σε κάθε Περιφέρεια της πατρίδας μας, διότι έτσι αντιλαμβάνομαι προσωπικά, αλλά και το επιτελείο μου, την έννοια της δίκαιης ανάπτυξης. Δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει ότι καμία Περιφέρεια της χώρας, καμία Περιφερειακή Ενότητα δεν μένει πίσω και ότι ο πολίτης της πατρίδας μας, ασχέτως που ζει, έχει τις ίδιες ευκαιρίες να προκόψει στη ζωή του, αλλά και την ίδια πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε, όντως, στην πατρίδα μας να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση του Προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις αναπτυξιακές δράσεις που δρομολογούνται, και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο κινητοποιεί παραπάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων σε μια σειρά από δράσεις.

Επισήμανε ότι κάποιες δράσεις έρχονται να διορθώσουν εκκρεμότητες από το παρελθόν, ελλείψεις που παρουσίασε διαχρονικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, και κάποιες άλλες είναι αναπτυξιακές δράσεις που μας φέρνουν σε επαφή με ένα μέλλον το οποίο είναι ήδη μπροστά μας και το οποίο πρέπει να αγκαλιάσουμε, είτε πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος, είτε για την καινοτομία και την ψηφιακή μετάβαση.«Διότι για εμάς η ανάπτυξη η οποία δρομολογείται, και η οποία πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας μας, δεν αρκεί να αποτυπώνεται σε έναν υψηλό δείκτη ανάπτυξης», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μια ανάπτυξη με περισσότερες θέσεις εργασίας, αύξηση μισθών, φιλική στο περιβάλλον, και εναρμονισμένη στις ψηφιακές προκλήσεις

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τι σημαίνει τελικά αυτό το σχεδόν 6% ανάπτυξη που προβλέπεται φέτος για το οποίο δικαίως έχουμε το δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι; Είναι μια ανάπτυξη η οποία πρέπει να δημιουργεί πρώτα και πάνω από όλα νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Το ξέρουμε ότι είμαστε ακόμα σε μια χώρα που οι μισθοί είναι χαμηλοί, αλλά όσο πιο γρήγορα τρέχει η ανάπτυξη τόσο πιο έντονη θα είναι και η πίεση στους εργοδότες να αυξάνουν τους μισθούς. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του αναπτυξιακού μας σχεδίου για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις μεγάλες ψηφιακές προκλήσεις. Πόσο σημαντικά, παραδείγματος χάρη, είναι τα προγράμματα τα οποία θα βγουν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από το επόμενο ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε να δώσουμε ψηφιακά εργαλεία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να εξακολουθούν να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Και βέβαια -όπως είπα- η αύξηση πρέπει να είναι δίκαιη. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι περιοχές της χώρας αλλά και όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν μέρισμα σε αυτήν την ανάπτυξη».

Ο πυρήνας του Μαινάλου θα κηρυχθεί «απάτητος δρυμός»

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το Μαίναλο θα προστατευθεί, και ο πυρήνας του Μαινάλου θα κηρυχθεί “απάτητος δρυμός”. “Έχουμε χώρο εξάλλου, για να τοποθετήσουμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε άλλες περιοχές όπου η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι σχετικά μικρότερη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το Σχέδιο για την Πελοπόννησο του 2030 κινείται σε τέσσερις μεγάλους άξονες: την ανάπτυξη δικτύων και υποδομών, την εισροή επενδύσεων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τέλος την αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών για τη στήριξη κάθε κατοίκου και την κάλυψη των αναγκών του.

Το χαρτοφυλάκιο των έργων περιλαμβάνει την κατασκευή νέων οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων, όπως ο άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου στο τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων όσον αφορά την ασφάλεια του οδικού δικτύου και η σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Κιάτο – Διακοφτό, η οποία αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου για τη διασύνδεση του Κιάτου με τη Ροδοδάφνη.

Προβλέπονται επίσης επενδύσεις για την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, όπως η επέκταση του συστήματος 400kV προς τη Μεγαλόπολη, ώστε να αυξηθεί δραστικά η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικών φορτίων από και προς την Πελοπόννησο και η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Τρίπολη, ενώ ήδη έχουν ενεργοποιηθεί στοχευμένα προγράμματα της ΔΥΠΑ για την απασχόληση και καταρτίζονται δράσεις για την αποκατάσταση εδαφών και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης λιγνιτικών περιοχών.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή νέας πίστας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, διεθνών προδιαγραφών, στον νυν χώρο της πίστας motocross στη Μεγαλόπολη. Έχουν παράλληλα δρομολογηθεί έργα για την αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών μνημείων, αλλά και «διαδρομές» που είναι αφιερωμένες συνεκτικά στην ιστορία της Πελοποννήσου, με έμφαση σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Στο σκέλος της παιδείας, εκτελούνται παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και την ανέγερση σχολικών μονάδων ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στη Μεσσηνία και η ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Λακωνία.

Για την υγεία, προβλέπεται η αναβάθμιση του εξοπλισμού κέντρων υγείας και νοσοκομείων, η προμήθεια ασθενοφόρων, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση πολλών δημόσιων δομών.

Σε ό,τι αφορά την τόνωση του πρωτογενούς τομέα, υλοποιείται η συνολική αντιμετώπιση των αρδευτικών ζητημάτων της Περιφέρειας, με την κατασκευή των φραγμάτων Μιναγιώτικου, Κελεφίνας, Ασωπού και Φιλιατρινού, καθώς και με την ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων στη λίμνη Τάκα.

Προβλέπεται επίσης η επίλυση χρόνιων προβλημάτων και κενών που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Στο χαρτοφυλάκιο του Σχεδίου έχουν ενσωματωθεί τρία Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας και δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Κορινθία και την Αργολίδα.

Στο Σχέδιο έχουν επίσης ενταχθεί σειρά αντιπλημμυρικών έργων, συνολικής αξίας 234 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η κατασκευή Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Τρίπολη.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Τραμπ μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο αλλά πρέπει να συμμετέχει κι η Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις
25 Ιανουαρίου, 2025
Αλεξανδρούπολη: Χειροπέδες σε 54χρονο που ενεπλάκη σε τροχαίο – Οδηγούσε μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα
25 Ιανουαρίου, 2025
Πέθανε ο Ντράζεν Νταλιπάγκιτς, θρήνος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ
25 Ιανουαρίου, 2025
Κρατερός Κατσούλης: «Θα μιλήσω εκτενέστερα για τον Πέτρο Φιλιππίδη όταν θα αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε»
25 Ιανουαρίου, 2025
Πολάκης για ΠτΔ: «Η ψηφοφορία έδειξε ποια είναι η πραγματική αντιπολίτευση»
25 Ιανουαρίου, 2025
Τίτλοι τέλους για Alpha και Νίκο Μουτσινά – Η ανακοίνωση για τη διακοπή της συνεργασίας
25 Ιανουαρίου, 2025
Live η ομιλία του Σ. Φάμελλου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
25 Ιανουαρίου, 2025
Συγκεντρώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για τα Τέμπη
25 Ιανουαρίου, 2025
Μεντιλίμπαρ για το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Δεν μπορούμε να κλαιγόμαστε για το πρόγραμμα»
25 Ιανουαρίου, 2025
Βιτόρια πριν το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: «Το βιογραφικό του Σφιντέρσκι μιλάει από μόνο του, γνώριζα την ιστορία του Δομάζου»
25 Ιανουαρίου, 2025