Μητσοτάκης: Πιο κατάλληλες οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις από ένα κόμμα, αλλά όχι από ένα χρώμα

Για την αυτοδυναμία, αλλά και το πόσο ανοιχτή είναι η ΝΔ σε νέες ιδέες και συνεργασίες αλλά και για τα Τέμπη μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

Ειδικά για το θέμα της αυτοδυναμίας είπε: «Θα έλεγα ότι το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση και αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα πιο τολμηρά και αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον».

Τόνισε ακόμα ότι «Σε όσους ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική είναι το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα θα τους ζητούσα να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν το ίδιο εκλογικό σύστημα. Να αναφέρω ενδεικτικά δυο ή μια είναι ο βόρειος γείτονάς μας η Βουλγαρία η οποία σε λίγο θα έχει τις πέμπτες εκλογές σε 2 χρόνια γιατί είναι παντελώς αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μια άλλη χώρα η οποία ταράζεται και από μεγάλες διαδηλώσεις είναι το Ισραήλ. Και εκεί υπάρχει η απλή αναλογική και υπάρχει ζήτημα κυβερνησιμότητας. Και τολμώ να πω ότι και σε άλλες χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Η Γερμανία που έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά υπάρχει πρόβλημα οι κυβερνητικοί εταίροι να συνεννοηθούν μεταξύ τους».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι λέει τα παραπάνω γιατί «πολύ απλά στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα, το τονίζω αυτό, είναι οι πιο κατάλληλες οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στον δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει».

«Είμαστε μια ανοιχτή παράταξη»

Ερωτηθείς με ποιο χρώμα ταιριάζει το μπλε ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το μπλε ταιριάζει με το μπλε. Και εξάλλου το μπλε είναι το εθνικό μας χρώμα της σημαίας μας του ουρανού της θάλασσας αλλά είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Η ΝΔ είναι μια ανοικτή παράταξη που έχει μπορέσει και ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους και ιδέες από άλλους χώρους είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη. Και παρά τις αντιξοότητες και τα λάθη που έχουν γίνει έχει το σχέδιο και την βούληση να πάει την χώρα μπροστά. Θα έχουμε την δυνατότητα να μιλήσουμε για το σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος και να κάνουμε τον απολογισμό μας και να θυμίσουμε τι πετύχαμε την 4ετια. Με θάρρος θα κάνουμε την αυτοκριτική μας και πεδία που υπάρχουν καθυστερήσεις και υπήρξαν υστερήσεις και ελλείψεις. Η υγεία είναι ένα πεδίο που θα στρέψουμε την προσοχή μας και θα μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας και του ρεαλισμού. Μακριά από πόλωση και τοξικότητα γιατί δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Σήμερα να επικαλεστούμε και την λογική αλλά και το συναίσθημα των πολιτών. Για μια Ελλάδα που μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη και μπορεί να μην ταιριάζει με το κλίμα των ημερών αλλά θέλω να θυμίσω τους πολίτες ότι παρά τα λάθη μας έχουμε πετύχει πολλά».

Ερωτηθείς για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Όλοι πονέσαμε και όλοι κλάψαμε και κυρίως οι συγγενείς των θυμάτων που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους και θα επαναλάβω την προσωπική δέσμευση στην μητέρα του Σπύρου Βούλγαρη ένα νέο παιδί που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου όχι για να μην ξανασυμβεί αλλά για να αλλάξω όλα τα κακώς κείμενα που μας πληγώνουν. Δεν μας αξίζει η Ελλάδα της αναξιοκρατίας της μετριότητας των έργων που δεν τελειώνουν ποτέ της διάχυσης των ευθυνών. Εγώ από την πρώτη στιγμή ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα ξεκάθαρα ότι το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ούτε εμείς το ολοκληρώσαμε. Θέλω να μετατρέψω την οργή και τον θυμό σε δημιουργικά αισθήματα. Να συγκρουστούμε με το βαθύ κράτος και το πως λειτουργούν νησίδες του κρατικού μηχανισμού».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «Αν μας εμπιστευτούν και πάλι οι πολίτες αυτό θα αποτελέσει κεντρική αποστολή μου».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού λέγοντας ότι «προσβλέπω ως ο επόμενος πρωθυπουργός εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός να συνεργάζομαι με τον Φάνη ως ο επόμενος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραμπ: «Βρίσκομαι σε σοβαρές συζητήσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μερτς: «Σημαντική νίκη για το ΕΛΚ και την Ευρώπη»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία: Οι επιλογές του Μερτς – Οι συσχετισμοί και οι διαπραγματεύσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Συγκλονίζει η μητέρα του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού – «Ο Γεράσιμος ακόμη ανασαίνει αλλά όπως ήταν δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πλημμεληματική δίωξη σε έξι πρόσωπα για τον θάνατο 2,5 ετών κοριτσιού στον «Άγιο Στυλιανό» Θεσσαλονίκης
24 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
24 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλωματικές ζυμώσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Με δικό τους ψήφισμα για την Ουκρανία οι ΗΠΑ – Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει τροπoποιήσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος: Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης – Η ευθύνη για την σύγκρουση των τρένων από το 2019 και μετά
24 Φεβρουαρίου, 2025
Μενίδι: Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο – Επί τόπου τα ΤΕΕΜ
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η τραγουδίστρια Ρομπέρτα Φλακ – Γνωστή για το “Killing Me Softly With His Song”
24 Φεβρουαρίου, 2025