Ένα σημαντικό μήνυμα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε για τον κορωνοϊό και τους τρόπους δράσης της Ευρώπης.
Εχοντας κατά νου ότι το κρισιμότερο στοίχημα της επόμενης περιόδου για όλες οι χώρες του νότου – με τις οποίες υπάρχει ούτως ή άλλως περίπου κοινή γραμμή έναντι των χωρών του Βορρά – είναι να μην χαθεί τελείως η τουριστική περίοδος της φετινής χρονιάς, πρότεινε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν.
Η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, ζήτησε να υπάρξει κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έγκαιρα ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά, κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα. «Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο (huge) να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους, να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη παρά σε δάνεια.
Ακόμα, προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς Α.Ε.Π.» και τόνισε ότι μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης. Η Ευρώπη, τόνισε, δεν πρέπει να κάνει, για άλλη μια φορά, «πολύ λίγα, πολύ αργά» (too little, too late).
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ακόμα την πρόταση, που έχει ήδη διατυπώσει, για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών σε αυτό όταν θα φτάσουμε στη φάση της μαζικής παραγωγής εμβολίων.
Τέλος, έθεσε για μία ακόμα φορά και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, τονίζοντας ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της τόσο στο Αιγαίο όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων με υπερπτήσεις οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της στην προσπάθεια να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.