Μητσοτάκης: Σέβομαι και τιμώ απόλυτα τις οικογένειες των νεκρών

«Θα πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες, δεν θα ζητάμε από αυτούς να έρχονται κατ’ ανάγκη σε εμάς, σε μεγάλες συγκεντρώσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ βρίσκεται σε door-to-door, όπως δήλωσε, προεκλογική περίοδο, έδωσε συνέντευξη στομ ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Στο πλαίσιο αυτό της door-to-door τακτικής, μάλιστα δήλωσε πως «θα πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες, δεν θα ζητάμε από αυτούς να έρχονται κατ’ ανάγκη σε εμάς, σε μεγάλες συγκεντρώσεις».

«Θα τους μιλάμε και για τα τοπικά προβλήματα τα οποία έχουν – πηγαίνουμε σε αμιγώς αγροτικές περιοχές που έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση – αλλά φυσικά να τους μιλήσουμε και για το σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος».

Όσα είπε για την «Κυβέρνηση ειδικού σκοπού»

Ερωτηθείς, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη δημοσιογράφο, Χριστίνα Κοραή αν πιστεύει πως οι κ.κ. Τσίπρας και Ανδρουλάκης θέλουν να στείλουν τον ίδιο στο Ειδικό Δικαστήριο, και αν αυτή θα είναι εν τέλει η ατζέντα μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού απάντησε χαρακτηριστικά ότι «Ασχολούμαι με την πολιτική παραπάνω από 40 χρόνια. Παρακολουθώ εκλογές. Είναι η πρώτη φορά, κυρία Κοραή, που τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης. Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς».

«Ξεκινήσαμε από την «κυβέρνηση των ηττημένων», περάσαμε στην «κυβέρνηση της ανοχής», τώρα έχουμε το νέο ευφυολόγημα μιας «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» με μόνο στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως τη φαντάζονται κάποιοι, ούτε πώς θα συγκροτηθεί, ούτε πώς θα σταθεί στη Βουλή, ούτε τι ακριβώς θα κάνει από τη στιγμή που η υπόθεση των υποκλοπών, θέλω να σας θυμίσω, είναι στη Δικαιοσύνη.

Όταν, δε, η δημοσιογράφος τον ρώτησε ευθέως αν «θέλουν να σας στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο Τσίπρας και Ανδρουλάκης;», ο ίδιος απάντησε «Δεν το ξέρω αυτό. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν αυτός ο οποίος μας είπε ότι «πρέπει κάποιοι να πάνε φυλακή». Θέλω να θυμίσω στον κ. Ανδρουλάκη και στον κ. Τσίπρα ότι η δικαιοσύνη αποδίδεται από την ίδια τη Δικαιοσύνη και όχι από τους πολιτικούς αντιπάλους. Και βέβαια ο κ. Πολάκης ήταν αυτός ο οποίος πριν από τις προηγούμενες εκλογές είχε πει ‘πρέπει να στείλουμε και κάποιους φυλακή μπας και καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εκλογές’».

Τι απαντά στις κατηγορίες για τα Τέμπη

Όταν, δε, του ζητήθηκε να σχολιάσει την δριμεία κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την εργαλειοποίηση των Τεμπών και ταυτόχρονα την απάθεια που δείχνει δήλωσε πως «Υπάρχει και όριο στη συκοφαντία και στην «κοπτοραπτική». Σέβομαι και τιμώ απόλυτα τις οικογένειες των νεκρών. Καταλαβαίνω τον πόνο τους. Έχουν δικαίωμα να κινηθούν με όποιον τρόπο οι ίδιες πιστεύουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν τη δικαιοσύνη, που πρέπει να αποδοθεί για το τραγικό αυτό δυστύχημα».

«Και έχω πει σε όλους τους τόνους ότι θα είμαι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Η επόμενη μέρα των εκλογών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για το τι θα κάνει μετά τις εκλογές και αν θα επικοινωνήσει με κάποιον αρχηγό κόμματος δήλωσε πως δεν έχει να πει πολλά και ότι θα ήταν καλό να περιμένουμε το αποτέλεσμα ώστε να το αξιολογήσουμε. Βέβαια έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να μιλήσει, άλλωστε όπως είπε «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πορευτεί σε έναν σκληρό, θα έλεγα αντι-νεοδημοκρατικό αγώνα. Ουσιαστικά έχει συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα».

Ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη γνώμη του για τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα είπε «επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι εάν οι αριθμοί βγαίνουν θα επιχειρήσουν να κάνουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ηττημένων, ανοχής, όπως μπορεί να το φανταστεί κανείς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσουν να το κάνουν».

Αν, βέβαια, καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και με 151 βουλευτές, δηλαδή, σχεδόν, αδύναμη – πόσο μάλλον για τα όσα έχει προαναγγείλει είπε ότι είναι αποφασισμένος και ότι θα «προχωρήσω σε ρήξεις και σε τομές τη δεύτερη τετραετία, και προφανώς όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα λάβω, τόσο πιο εύκολη θα είναι αυτή η διαδικασία».

«Επαναλαμβάνω ότι είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση την οποία βλέπω εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες που δεν υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», πλην της Νέας Δημοκρατίας, όπως εννοεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ομογενείς και δικαίωμα ψήφου

Αναφορικά με τους ομογενείς και το δικαίωμα ψήφου τους και διάφορους περιορισμούς εξήγησε πως «εμείς δεν θέλαμε κανένα περιορισμό, θέλαμε να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο να μπορεί να ψηφίζει στον μόνιμο τόπο διαμονής του. Οι περιορισμοί μπήκαν από την αντιπολίτευση, έκαναν εξαιρετικά δύσκολη αυτή την εκλογική διαδικασία, παρά ταύτα έχουμε παραπάνω από 20.000 συμπολίτες μας που για πρώτη φορά συμμετέχουν στις εκλογές, έστω και με αυτούς τους περιορισμούς».

Να αναφερθεί, πάντως, ότι ο ίδιος δεσμεύτηκε πως, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, θα επαναφέρει το ζήτημα με σκοπό να το απλοποιήσουν.

«Δέσμευσή μου, λοιπόν, είναι ότι αυτό θα επιχειρήσω και πάλι μετά τις εκλογές να το αλλάξω. Χρειαζόμαστε 200 βουλευτές για να το κάνουμε, αυτό ορίζει το Σύνταγμα, αλλά θέλω να δω ποια κόμματα θα αρνηθούν και πάλι αυτή την απλοποίηση μιας διαδικασίας που στην πράξη απεδείχθη εξαιρετικά περίπλοκη.», δήλωσε ενώ είπε πως θα ξεκινήσει και η διαδικασία της αναθεώρησης το 2025.

Ελληνικά πανεπιστήμια

Έπειτα, μίλησε και για το άρθρο 16 που σχετίζεται με τη λειτουργία των πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «Το άρθρο 16 θα αλλάξει γιατί η χώρα πρέπει επιτέλους να ανταγωνιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο και να έχουμε και στη χώρα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε και να μην φεύγουν δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά και να πηγαίνουν στο εξωτερικό, και η Ελλάδα να μπορεί να γίνει κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπως ακριβώς το έκανε η Κύπρος».

Επιτελικό κράτος

«Το επιτελικό κράτος, ότι έχω ήδη δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ένα Υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Γιατί; Διότι τα ζητήματα που αφορούν το δημογραφικό είναι απολύτως καίρια, δεν συζητήθηκαν καθόλου στην προεκλογική περίοδο», εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης.

«Εμείς έχουμε μια πολύ συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά, ώστε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το δομικό… Δεν είναι απλά πρόβλημα, είναι μια «βόμβα», μια «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια του ίδιου του έθνους μας.

Και ταυτόχρονα να εντάξουμε σε αυτό το καινούργιο Υπουργείο και τα θέματα στεγαστικής πολιτικής τα οποία είναι τόσο σημαντικά, ειδικά για τους νέους μας, οι οποίοι δικαιολογημένα έρχονται σήμερα και μου λένε «δεν μπορώ πια, δεν τα βγάζω πέρα εύκολα με το ενοίκιο και δεν μπορώ να αποκτήσω δικό μου σπίτι εάν δεν με βοηθήσει με κάποιο τρόπο το κράτος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, δεσμεύτηκε πως «Την επόμενη τετραετία, προφανώς, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα περιμένετε πολύ πιο δραστικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και φυσικά περισσότερες γυναίκες».

Tik Tok

Όπως ήταν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τη νέα τακτική του να χρησιμοποιεί το Tik Tok για να έρθει σε επαφή με τη νέα γενιά, και συγκεκριμένα δήλωσε «Κατ’ αρχάς, ναι, το Tik Tok είναι ένα εργαλείο άμεσης επικοινωνίας, ειδικά με νέους ανθρώπους οι οποίοι δεν επιλέγουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης για να μπορέσουν να ενημερωθούν για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Είναι και ένα μέσο το οποίο μας επιτρέπει νομίζω να είμαστε, δεν θα έλεγα πιο ανθρώπινοι, αλλά να δείξουμε την κανονική μας πλευρά διότι πολλές φορές νομίζουν οι πολίτες ότι είμαστε ρομπότ και δεν έχουμε τίποτα άλλο πέρα από την πολιτική -πράγμα το οποίο δεν είναι αληθές και αυτό πιστεύω ότι ισχύει για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όχι μόνο για εμένα»

«Τώρα, πρέπει να σας πω οι ερωτήσεις που γίνονται είναι αρκετά ωμές και θα έλεγα πολύ πιο σκληρές από τις ερωτήσεις που μπορεί να γίνονται σε μια συνέντευξη», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Ad-