Μητσοτάκης στο υπουργικό για τη βία ανηλίκων: Αυστηροποίηση ποινών και για γονείς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Υπουργικού που ξεκίνησε με την εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα που θα συζητηθούν και αφορούν το Μακροπρόθεσμο Σχέδιο για την οικονομία της περιόδου 2025-2028. Ειδικά για την βία ανηλίκων ανακοίνωσε ότι αυστηροποιούνται οι ποινές για οπλοκατοχή στους νέους.

Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνομιλητής και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Μέση Ανατολής, τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε ταχεία αποκλιμάκωση», προσέθεσε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Πριν μπούμε στην ημερήσια διάταξη να κάνω σύντομο σχόλιο για τη διάχυση εχθροπραξιών στον Λίβανο και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μας ανησυχούν. Πρώτη μας επιδίωξη η αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα έχει εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε αρχές, συνομιλεί με όλες τις πλευρές, είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτυπώθηκε στις επαφές που είχαν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Είναι πολιτική που διατρέχει την καθημερινή πολιτική του ΥΠΕΞ. Θα αγωνιζόμαστε πάντα για την ειρήνη στην περιοχή. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε ταχεία αποκλιμάκωση πριν γίνει γενικευμένος πόλεμος στον Λίβανο».

Το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό πλαίσιο θα αποτελέσει τη βάση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, συνέχισε ενώ σημείωσε ότι στο Μεσοπρόθεσμο καταγράφεται ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά.

«Μορφή νομοσχεδίων για τα όσα είχαμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε στη ΔΕΘ. Ανάμεσά τους η στήριξη του εισοδήματος και της οικογένεια,ς ο προγραμματισμός των διορισμών για το Δημόσιο, ρυθμίσεις υπέρ των αγροτών, όλα αυτά στο πλαίσιο του νέου Δημοσιονομικού και Διαρθρωτικού σχεδίου που θα αποτελέσει τη βάση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Συνιστά μεθολογία όχι μόνο κατάρτισης των προϋπολογισμών αλλά και επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε μέχρι στιγμής συνηθίσει. Στο Μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μία ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία είχα την ευκαιρία να αποτυπώσω στις σημαντικές επαφές που έκανα στη Νέα Υόρκη» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκανε λόγο για στοχευμένες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται να γίνουν στοχευμένες αλλαγές για την παραβατικότητα σε παιδιά και εφήβους. Ειδική αναφορά έκανε στην εφαρμογή «Safe Youth». «Ένα παιδί που κινδυνεύει θα μπορεί να ειδιποιεί την αστυνομία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας που παρατηρείται πιο έντονα με το άνοιγμα των σχολείων. Με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στον ποινικό κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά. Αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για οπλοκατοχή στους νέους. Απαλλαγή κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία. Η συμπεριφορά θα λειτουργεί ως απλό ελαφρυντικό. Το ζήτημα της παραβατικότητας είναι ζήτημα πολυσύνθετο. Αφορά τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια, τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, έχουμε δυνατότητα να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον».

«Η Βουλή θα συζητήσει άμεσα τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια» γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Βουλή θα συζητήσει άμεσα τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια. Θυμίζω ότι είναι το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Και βέβαια, αυτό το οποίο αφορά τους πολίτες είναι ότι τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από τα 2,8 στα 2,5 ευρώ, ενώ θα απαλλάσσονται και οχήματα που ανήκουν σε πολίτες με αναπηρία -πολύ σημαντική αυτή η διάσταση της κοινωνικής μας πολιτικής. Και βέβαια η νέα σύμβαση, ο νέος παραχωρησιούχος διασφαλίζει την πλήρη συντήρηση, την εύρυθμη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής οδικής αρτηρίας, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες».

Η κυβέρνηση προχωρά σε σχεδόν 20.000 προσλήψεις για ενίσχυση του ΕΣΥ και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καρδίτσα: Νέα στοιχεία για τον 62χρονο παιδόφιλο του Μουζακίου – Παρενοχλούσε κι άλλα ανήλικα πέρα από τον 12χρονο
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Μηνύματα 112 για εκκένωση χωρίων
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Έγκλημα με θύμα 28χρονο Αφγανό στην περιοχή της Ειδομένης
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Οδηγός ταξί ξυλοκόπησε 33χρονη διεμφυλική γυναίκα και έναν φίλο της στο κέντρο της Αθήνας
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησαν 17χρονο αναγκάζοντάς τον να παραδεχθεί υποτιθέμενο βιασμό 14χρονης
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Κορινθία: Αδερφή θύματος – «Πήγαν να βοηθήσουν τον φίλο τους και έχασαν τη ζωή τους»
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: Νεκρές ανασύρθηκαν οι δύο γυναίκες από την θαλάσσια περιοχή στο Σιδάρι
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Το τζακ ποτ της ζωής του: Σε κατάστημα ΟΠΑΠ της Πτολεμαΐδας ο χρυσός νικητής του ΤΖΟΚΕΡ – Κέρδισε περισσότερα από 18,6 εκατ. ευρώ
30 Σεπτεμβρίου, 2024
CNN: Σημαντικό πλήγμα ο θάνατος του Νασράλα, όμως δεν σημαίνει απαραίτητα αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Δημοσκόπηση Palmos Analysis για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ: Μάχη Φάμελλου – Κασσελάκη και Ανδρουλάκη – Διαμαντοπούλου
30 Σεπτεμβρίου, 2024