Μητσοτάκης στο υπουργικό: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας – Το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο

Αναφορά στις πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου αλλά και στην επιτάχυνση των διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, έκανε στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο με υψηλή ξηρασία και υψηλούς ανέμους για την εποχή.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής για την σπουδαία δουλειά όπως είπε, που έκαναν αλλά επέστησε την προσοχή όλων για ένα καλοκαίρι που προβλέπεται ιδιαίτερα επικίνδυνο. «Είδαμε έναν καλύτερο συντονισμό και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με την βοήθεια των drones εντοπίστηκαν έγκαιρα οι πυρκαγιές αλλά και συντονισμό αστυνομίας πυροσβεστικής και εθελοντών. Οι καμένες εκτάσεις και οι περιουσίες», τόνισε.

Αναφερόμενος σε έναν πρόχειρο απολογισμό που ζήτησε όσον αφορά στις καταστροφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όπως ενημερώθηκε σε Πάρνηθα και Σταμάτα κάηκαν λιγότερα από 1.000 στρέμματα αντίστοιχα.

«Μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου και δεν θα κερδηθεί χωρίς την συνδρομή των πολιτών στην πρόληψη. Γι αυτό δόθηκε παράταση στον καθαρισμό των οικοπέδων για 15 ημέρες. Μπορεί οι δυνάμεις μας να είναι πιο έτοιμες αλλά τίποτα δεν είναι πιο χρήσιμο από την έγκαιρη προετοιμασία και την συμμετοχή του πολίτη. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά με αυτό τον τρόπο και είναι λογικό να έχει κάποιες αρρυθμίες. Πάνω από 500.000 οικόπεδα έχουν δηλωθεί στην σχετική πλατφόρμα και θα αυξήσουμε και άλλο τον αριθμό. Έχουμε δρομολογήσει και την αφαίρεση των συσσωρευμένων κλαδιών για να μην αποτελούν εστίες πυρκαγιάς. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και αυτό επιβάλλει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό», τόνισε.

Για το ΑΣΕΠ και την επιτάχυνση των διαδικασιών είπε ότι έχουν εντοπιστεί οι παθογένειες και πως οι περίπλοκες διαδικασίες που υπάρχουν καθυστερούν τους διορισμούς. Είπε ότι θα αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν και αναφέρθηκε σε μερικά από τα μέτρα όπως ότι θα δηλώνεται εξ αρχής η θέση που θα επιθυμούν οι υποψήφιοι για να μην την απορρίπτουν εκ των υστέρων, δικαιολογητικά θα ελέγχονται ψηφιακά με διασταυρώσεις και την υποστήριξη του αρμόδιου υπουργείου και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να κάνει τα χαρτιά του και να περνάει τα τεστ ανεξάρτητα αν τρέχει εκείνο το διάστημα κάποιος διαγωνισμός. Στηρίζουμε το ΑΣΕΠ το οποίο έχει αποδείξει ότι μπορεί να εγγυάται το αδιάβλητο των διαδικασιών».