Μητσοτάκης: Τα παζάρια της Τουρκίας θα γυρίσουν μπούμερανγκ

«Συζήτηση για την δημοκρατία, τον λαϊκισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ελευθερία του Τύπου αλλά και για το μήνυμα που θα στείλει στο Αμερικανικό Κογκρέσο», είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown.

Ο πρωθυπουργός, έστειλε για ακόμα μια φορά μήνυμα στην Τουρκία τόσο για την στάση της εντός του ΝΑΤΟ όσο και για την προκλητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Περιμένω», είπε, «αυτό το ζήτημα να επιλυθεί γοργά και δεν θεωρώ ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο στην Φινλανδία και την Σουηδία γιατί αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Δε νομίζω ότι είναι ο καιρός να χρησιμοποιηθεί η πιθανή ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο παζαριού. Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό».

Τόνισε ακόμα ότι δεν γίνεται μια χώρα να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ. «Μπορεί μόνο κάποιος να αποσυρθεί εθελοντικά και αν ανήκεις σε αυτή την συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει μια συμφωνία. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ευρύ από τις διαφωνίες που τυχόν έχουμε. Αν δούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το μοναδικό που θέλουμε είναι μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Του είπα δεν είναι ώρα για αναθεωρητικές στάσεις. Ας βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου για να επιλύσουμε τα ζητήματά μας. Υπήρχαν τις τελευταίες εβδομάδες περιπτώσεις συστηματικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας στα ελληνικά νησιά, αυτό ήταν απαράδεκτο. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, δεν είναι κακό. Ας συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλο τουλάχιστον. Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».