Μητσοτάκης: «Το δημογραφικό είναι εθνικό πρόβλημα» – Όσα προανήγγειλε για νέες οικογένειες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε πρόσθετη φροντίδα για κάθε μονογονεϊκής οικογένεια και τόνισε γενικότερα: «Θα κάνουμε την ανατροφή των παιδιών πιο εύκολη και λιγότερο οικονομικά επιβαρυντική».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στις εργασίες του συνεδρίου μετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, μέλη της πολιτικής ηγεσίας, ακαδημαϊκοί και κορυφαία στελέχη της αγοράς.

«Οι δημογραφικές τάσεις στην Ελλάδα δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, και άλλες χώρες όπως η Νότια Κορέα», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δημογραφικό είναι εθνικό πρόβλημα, αλλά τα αποτελέσματα της όποια πολιτικής θα φανούν σε μερικά χρόνια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

«Το δημογραφικό δεν αφορά μόνο στα πόσο παιδιά κάνουμε, είμαστε λίγο κάτω από 1,4 ενώ χρειαζόμαστε 1,1 για να κρατήσουμε τον πληθυσμό μας σταθερό», είπε.

Έκανε λόγο για στήριξη της νέας οικογένειας με κίνητρα που θα καταστήσουν πιο εύκολο να αποκτήσει κανείς παιδιά. Χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα της στέγης, ενώ ανέλυσε τι έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα.

«Υπάρχει μεγάλη δυσκολία να πάνε οι οικογένειες από το πρώτο παιδί στο δεύτερο. Θα εστιάσουμε εκεί, σε όσες έχουν δύο παιδιά και θα πάνε στο τρίτο ή έχουν τρία και θέλουν να πάνε στο τέταρτο», είπε. Έκανε λόγο για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ μίλησε για δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.

Σημείωσε πως είναι απαραίτητη η στήριξη στην εργαζόμενη γυναίκα. Επίσης όπως είπε θα υπάρξουν ρυθμίσεις που αφορούν:

-Βρεφονηπιακούς σταθμοί για όλους
-Βρεφονηπιακούς και εντός των εταιρειών
-Το κόστος της στέγης. «Θα περιμένετε μετά τις εκλογές σημαντικές πρωτοβουλίες», είπε σχετικά.

Μίλησε επίσης για όσα έχουν γίνει σχετικά με το συνταξιοδοτικό αναφερόμενος στον «κουμπαρά των νέων», το ΤΕΚΑ.