Μητσοτάκης: Το εμβληματικό έργο GREGY θα ενώσει Ελλάδα και Αίγυπτο

Για όλα τα διεθνή ζητήματα μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο.

«Συναντηθήκαμε σήμερα στο Κάιρο με τους φίλους προέδρους στο πλαίσιο της 10ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής ενός ανθεκτικού και παραγωγικού σχήματος συνεργασίας που αποτελεί και το πιο προωθημένο σχήμα στην περιοχών ενόψει πολλαπλών κρίσεων και προσκλήσεων σε περιφερειακό επίπεδο», τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Πρόεδρο της Κύπρου.

«Μόνος γνώμονας των κινήσεών μας είναι η ευημερία η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και υλοποιώντας ένα παράλληλο πλέγμα δράσεων μέσω επενδύσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών», είπε.

Και συνέχισε: «Επαναλάβαμε τη δέσμευση των 3 κρατών να ενισχυθεί η στρατηγική μας συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα προς όφελος των εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων κάτι που δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια και στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ αλλά και στη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με πρώτο εμβληματικό έργο το GREGY που θα ενώσει ουσιαστικά Ελλάδα και Αίγυπτο καθιστώντας τις δυο χώρες μας μια ενεργειακή γέφυρα μεταφοράς καθαρής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο από την βόρεια Αφρική έως την Ευρώπη. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αγορά αποθήκευσης του άνθρακα και θα αποκτήσει μεγάλη σημασία καθώς θα οδεύουμε στην απανθρακοποίηση».

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Οι συμφωνίες Ελλάδας και Κύπρου για ΑΟΖ με την Αίγυπτο βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας

Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στην Τουρκία λέγοντας: «Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία προσεγγίζουμε από κοινού όλες τις μεγάλες προκλήσεις» και πρόσθεσε «μια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο».

«Συμμεριζόμαστε τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερη γειτονιάς μας. Αποκρούουμε κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων των θρησκευτικών και εθνικών και προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Επισημάναμε τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας κάτι που θα εμποδίσει την εθελοντική επιστροφή προσφύγων και δεσμευθήκαμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για ομαλοποίηση της κατάστασης. Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνία ΑΟΖ και έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες μας βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Για την κατάσταση στη Γάζα, ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι ανάγκη να ανακουφιστούν οι άμαχοι να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συζητήσαμε για τον Λίβανο και ενδεχομένως ακόμα και αύριο να εκλεγεί νέος πρόεδρος στη χώρα αυτή και στη Λιβύη να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία και να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τρίτων είτε είναι εθνικές είτε μισθοφορικές.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν τις ροές προσφύγων και Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συντονίζουν τις ενέργειές τους και σε αυτό το πεδίο. Εστιάζουμε στη συγκράτηση μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων από τη Λιβύη και είναι σημαντικό όσο παλεύουμε με την παράνομη μετανάστευση και τους άθλιους διακινητές να εντείνουμε τη συνεργασία μας για τη νόμιμη μετανάστευση. Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα μεγάλη κεφάλαιο στη σχέση του Καΐρου με τις Βρυξέλλες. Αναγνωρίζεται από όλους η συμβολή της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Αναφερθήκαμε και στο θέμα των θαλασσίων εμπορικών διαδρόμων και για την κίνηση από την διώρυγα του Σουέζ και θα υπάρξει ένα από τα θέματα προτεραιοτήτων της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συμφωνήσουμε στο κομμάτι των ΑΠΕ και της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αναφέρθηκε και στο μεσανατολικό λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την κατάπαυση του πυρός αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπογραμμίσαμε ότι η Αίγυπτος είναι υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που είναι και η μόνη λύση.

Για τη Συρία τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Για τη Λιβύη είπε ότι είναι απαραίτητη η σταθερότητα στη χώρα. «Είναι αναγκαίο να πολεμήσουμε τις κρίσεις» σημείωσε.

«Προέδρευσα στην επιτροπής Ελλάδας – Κύπρου και υπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση για την ενδυνάμωση των σχέσεων σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με την Κύπρο» είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος ευχαρίστησε τους ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου για όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει τα τελευταία 10 χρόνια.

«Απειλή κατά τις διεθνούς ασφάλειας»

Στις περιφερειακές εξελίξεις αναφέρθηκε και ο Νίκος Χριστουδουλίδης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τα όσα γίνονται σε Συρία, Λίβανο, Σουδάν και Γάζα συνιστούν απειλή κατά τις διεθνούς ασφάλειας.

Η ανάγκη στήριξης του διεθνούς παράγοντα στην Αίγυπτο αποτελεί επιτακτική ανάγκη, είπε και αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με το Κάιρο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Μείωση μέχρι και 40% στην τιμή παραγωγού ελαιόλαδου- Άρχισε η μείωση στο ράφι
Ιανουάριος 9, 2025
Θρήνος για τον θάνατο του μόλις 1 έτους βρέφους στο Ηράκλειο Κρήτης
Ιανουάριος 9, 2025
Ο Τραμπ θέλει να αλλάξει το όνομα του Κόλπου του Μεξικού
Ιανουάριος 8, 2025
Ολυμπιακός: Ξανά εκτός προπόνησης ο Φουρνιέ
Ιανουάριος 8, 2025
Στις 18 Μαΐου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία
Ιανουάριος 8, 2025
Συνάντηση Στάρμερ – Μακρόν
Ιανουάριος 8, 2025
Απέλυσαν τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο από το κέντρο όπου εμφανιζόταν
Ιανουάριος 8, 2025
Βρέθηκαν οι ανήλικες που είχαν εξαφανιστεί από δομή φιλοξενίας στη Νέα Σμύρνη
Ιανουάριος 8, 2025
Έκκληση Ζελένσκι στους συμμάχους της Ουκρανίας
Ιανουάριος 8, 2025
Αδειάζει τον Τραμπ ο Μπλίνκεν
Ιανουάριος 8, 2025