Μητσοτάκης: Το μήνυμα για άρση του lockdown – Το σχέδιο για το εμβόλιο

Η Ελλάδα θα επανέλθει στην κανονικότητα μόνο εφόσον μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας διαμηνύει ο Πρωθυπουργός κάνοντας έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν πιστά τα μέτρα έτσι ώστε να καταφέρει η χώρα να βγει από το lockdown στις γιορτές.

Την έκκληση – μήνυμα στους πολίτες απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λίγες ώρες πριν μετάσχει στην Σύνοδο των Ηγετών των Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κυρίαρχο θέμα ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναχαίτιση της πανδημίας, με έμφαση στο εμβόλιο.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στον κεντρικό συντονισμό και η προμήθεια του αλλά και η διανομή του να γίνει μέσω της Ε.Ε.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλες τις χώρες δεν είναι ενθαρρυντικά, ως εκ τούτου αναμένεται να υπάρξει συζήτηση και για τους οικονομικούς τριγμούς στα κράτη – μέλη και πως θα αντιμετωπιστούν.

«Βλέπουμε μια αχτίδα φωτός» δηλώνει αναφορικά με το εμβόλιο η κυβέρνηση, τονίζοντας με έμφαση: «αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε».

«Η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων, το Υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού και η προετοιμασία είναι ήδη εντατική» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του εθνικού σχεδιασμού.

– Τα εμβόλια θα χορηγηθούν δωρεάν.

– Θα υπάρξουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούν να εμβολιάζουν μηνιαίως 2.117.440 πολίτες.

– Αν έρθουν ταυτόχρονα περισσότερα εμβόλια και χρειαστούν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει και αυτό.

– Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

– Οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Υγειονομικές Δομές.

– Οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας θα εμβολιαστούν από 65 κινητές μονάδες εντός 10 ημερών.

– Το προσωπικό και οι κρατούμενοι στα 35 Σωφρονιστικά Καταστήματα θα εμβολιαστούν από υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται κοντά σε αυτά.

– Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα εμβολιαστούν από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα 34 Κέντρα Φιλοξενίας στα 6 κέντρα υποδοχής και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

-Ad-