Μόλις το 13% των Ευρωπαίων θέλουν έξοδο από την ΕΕ

Όπως όλα δείχνουν οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν… Ευρώπη καθώς λίγοι είναι εκείνοι που θέλουν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή από το κοινό νόμισμα.

Τα ποσοστά είναι μικρά και μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων της άκρας δεξιάς, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos στις 27 χώρες της Ενωσης για λογαριασμό του γαλλικού think tank Fondation pour l’innovation politique και δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 13% των ψηφοφόρων θέλουν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι χώρες στις οποίες οι ψηφοφόροι που θέλουν την έξοδο από την ΕΕ είναι περισσότεροι είναι η Βουλγαρία (22%), η Τσεχική Δημοκρατία (20%), η Αυστρία (19%) και η Γαλλία (18%). Αντίθετα, μόνο το 3% των Πορτογάλων και το 5% των Λιθουανών θέλουν την έξοδο από την Ενωση.

8% θέλει το εθνικό τους νόμισμα

Στις χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, μόνο το 8% των ψηφοφόρων θέλει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Το ποσοστό είναι υψηλότερο στην Κροατία (14%), τελευταία χώρα που υιοθέτησε το κοινό νόμισμα και το χαμηλότερο ποσοστό στην Πορτογαλία (3%).

Και οι ψηφοφόροι των κομμάτων της άκρας δεξιάς θέλουν στην πλειονότητά τους την παραμονή στην Ένωση.

Το 66% των ψηφοφόρων που έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν κόμμα που ανήκει στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο (80%) για τους ψηφοφόρους κομμάτων που ανήκουν στην ομάδα Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές.

Το ίδιο ισχύει και για το κοινό νόμισμα, προς το οποίο διάκεινται κατά 78% θετικά οι ψηφοφόροι κομμάτων της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία και κατά 90% οι ψηφοφόροι κομμάτων της ομάδας Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές.

«Οι λαϊκιστές ψηφοφόροι τάσσονται μαζικά υπέρ του ευρώ, πράγμα που οδηγεί τους λαϊκιστές πολιτικούς να υιοθετούν την ιδέα του ευρωπαϊκού νομίσματος για να μην χάσουν ψήφους», σύμφωνα με την Fondation pour l’innovation politique.

Ναι στην προστασία των συνόρων

Μόνο το 21% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «τα πηγαίνει καλύτερα εκτός της ΕΕ» και το 77% τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Βρετανών στην Ενωση.

Ως προς αυτό το θέμα, το Ipsos υπέβαλε την ερώτηση και στους Βρετανούς το 68% των οποίων επιθυμεί την επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιπλέον, το συντριπτικό 86% των Ευρωπαίων θέλει την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της Ενωσης.

Η έρευνα φωτίζει επίσης τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) αναφέρουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πρώτο ή δεύτερο λόγο της ψήφου τους. Το ποσοστό αυξάνεται στο 50% στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, αλλά φθάνει το 41% στην Γερμανία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο στο διάστημα 22 Μαρτίου-26 Απριλίου σε αντιπροσωπευτικά δείγμα του πληθυσμού και στις ηλικίες άνω των 18 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μ. Ανατολή: Νέο ισραηλινό πλήγμα σε συνοριακό φυλάκιο, επλήγησαν δομές ανθρωπιστικής βοήθειας καταγγέλλει ο ΟΗΕ
2 Νοεμβρίου, 2024
Αμπελόκηποι: Κατηγορίες για τρομοκρατία στον 31χρονο – Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τις δύο γυναίκες
2 Νοεμβρίου, 2024
Εξαπάτησε γιατρό και του “άδειασε” τον τραπεζικό λογαριασμό
2 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Η Ειρήνη απαντά για όλα – «Δεν τραβήξαμε εμείς τη φωτογραφία του Παναγιωτάκη»
2 Νοεμβρίου, 2024
Κως: Σύλληψη 64χρονου για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
2 Νοεμβρίου, 2024
Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ – 19 τραυματίες μετά από εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο
2 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: «Την άκουσα να απειλεί την μάνα ότι θα την πονέσει με τον χειρότερο τρόπο», λέει πρώην φίλη της Ειρήνης και της Πόπης
2 Νοεμβρίου, 2024
Εύβοια: Θρήνος για τον πυροσβέστη που πέθανε έπειτα από τροχαίο – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας
2 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: «Γι’ αυτή την γυναίκα το ψέμα είναι εύκολο» – Στο φως άγνωστη μαρτυρία για τον Παναγιωτάκη
2 Νοεμβρίου, 2024
ΗΠΑ-Εκλογές: Μεγαλύτερη κινητοποίηση στο Δημοκρατικό «στρατόπεδο» δείχνουν τα πρώτα δείγματα – Στο 26% η αδιευκρίνιστη ψήφος
2 Νοεμβρίου, 2024