«Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα παρθούν τα αναγκαία μέτρα στήριξης»

Υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 5,5% ο πληθωρισμός για το μήνα Ιανουάριο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με τη διαφορά πως θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να τα λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , επομένως η μόνη λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή του παρέμβαση μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναφέρει ότι απαιτούνται άμεσα: Κυβερνητική παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας σε on camera δήλωσή του επισημαίνει ότι έχουν για άλλη μια φορά λίγους αποδέκτες και κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς απαλλάσσουν τους μεγαλοϊδιοκτήτες από το συμπληρωματικό φόρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει λόγο για “ελαφρύνσεις για λίγους” και διευκρινίζει ότι για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία απλώς μετριάζονται οι υπέρογκες επιβαρύνσεις που έρχονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες που τίθενται σε ισχύ. Για τον Αλέξη Τσίπρα, η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας δεν μπορεί να γίνεται με ημίμετρα καθώς η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας.

Επίσης ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζει πως εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, των παραγωγικών φορέων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των καταναλωτικών ενώσεων για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που απειλεί την κοινωνική συνοχή και αναφέρει πως πρέπει άμεσα να ληφθούν στοχευμένα μέτρα προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και μάλιστα προειδοποιεί ότι η μεγάλη αύξηση 29,4% του κόστους παραγωγής στη βιομηχανία το Δεκέμβριο προδιαγράφει ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι τον μήνα Ιανουάριο η χώρα μας κατέγραψε μεσοσταθμικά την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη!

Για την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ακόμη και σ’ αυτήν την περίοδο που τα νοικοκυριά πλήττονται από την ακρίβεια η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στον ΕΝΦΙΑ αφορά κυρίως τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Κι αυτό γιατί το κυρίαρχο στοιχείο των εξαγγελιών του είναι η ουσιαστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τις μεγάλες ιδιοκτησίες, γιατί οι εξαγγελίες δεν μεταβάλλουν τα ισχύοντα για τις χαμηλές περιουσίες έως 60.000 ευρώ και γιατί το δημοσιονομικό αποτύπωμα της ουσιαστικής κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ανέρχεται στα 360 εκ. ευρώ όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ.