Στις φλόγες τυλίχθηκε κοντά στα ξημερώματα της Τετάρτης το ΚΥΤ στη Μόρια.
Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού.
Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.
Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.
Τρόμος για τη διασπορά του κορονοϊού
Εντωμεταξύ άγνωστο είναι για την ώρα το πού βρίσκονται οι 35 θετικοί στον κορονοϊό αλλά και οι στενές επαφές τους που θα έπρεπε να έχουν απομονωθεί με εκπροσώπους των αρχών να μιλούν για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι 35 θετικοί στον κορoνοϊό και οι συγγενείς τους θα έμπαιναν σε απομόνωση σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.
Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.
Εκτακτη απόφαση Χαρδαλιά για Λέσβο
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στην Μόρια και άφησε άστεγους πάνω από 12.000 μετανάστες.
Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας.
Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-09-2020 και για τέσσερις (4) μήνες.
Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λέσβο
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η μετάβαση στο νησί κυβερνητικού κλιμακίου με τον Υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Μετά την ενημέρωση και την αυτοψία θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις στις 18:00. Ενημέρωση θα γίνει και το μεσημέρι από τον αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο.
Το χρονικό
Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12:00 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.
Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.
Τα ξημερώματα έσβησαν οι τελευταίες φωτιές στο ΚΥΤ, που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.
Στο σημείο παραμένουν 25 πυροσβέστες και 10 οχήματα.
Σημειώνεται ότι η φωτιά έχει καταστρέψει και τις σκηνές που υπήρχαν έξω από το χώρο.