Την δυσαρέσκεια της Μόσχας για τις επιλογές της Αθήνας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής της φαίνεται πως αντανακλά ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι και αναφέρεται στο ενδεχόμενο μίας σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας.
Στο άρθρο με τίτλο «Ελλάδα εναντίον Τουρκίας: Η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει άραγε την Αθήνα;» επισημαίνεται ότι η Ελλάδα επέλεξε τα τελευταία χρόνια να αλλάξει την «ειδική θέση» της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, καθώς ταυτόχρονα άλλαξαν και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της με τη Ρωσία, αφού διάλεξε να ακολουθήσει μία πιο «σκληρή φιλοαμερικανική τροχιά». Στην ανάλυση που δημοσιεύει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων γίνεται αναφορά και στη διπλωματική κρίση με τη Μόσχα, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, απελάθηκαν από την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο Ρώσοι διπλωμάτες και χαρακτηρίζεται «περίεργη» η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να ποντάρει, χωρίς εναλλακτικές, «σε έναν ηγεμόνα (σ.σ. ΗΠΑ), ο οποίος φανερά αποδυναμώνεται σε μια περίοδο μεγάλης κλίμακας αλλαγών παγκοσμίως».
Η επιλογή αυτή, ενόψει μάλιστα μιας πιθανής σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, εκτιμάται ότι μπορεί «να αποδειχθεί ριψοκίνδυνη και εν δυνάμει αποτυχημένη, πολύ περισσότερο από τον κρατικό τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν».
Η Ιρίνα Άλξνις -γνωστή σχολιαστής στη Ρωσία- υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να βρεθεί προ εκπλήξεως, περιμένοντας μάταια υποστήριξη από την Ουάσινγκτον, τη στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα επιδεικνύει συχνά απείθεια έναντι στις ΗΠΑ και διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο και επιρροή στην περιοχή.
Σύμφωνα μάλιστα με την Ιρίνα Άλξνις, το ελληνοτουρκικό είναι ζήτημα «εξαιρετικά άβολο» για την αμερικανική διπλωματία και το ΝΑΤΟ, η συμβίωση στο οποίο κάθε άλλο παρά βοήθησε στην Κύπρο το 1974.
Στην ανάλυσή της, η Ιρίνα Άλξνις υπενθυμίζει, επίσης, ότι ούτε όλες οι «τυχοδιωκτικές» φιλοδοξίες Τουρκίας και Ερντογάν εξελίσσονται πάντοτε, όπως σχεδιάζει και επικαλείται το παράδειγμα της Β. Συρίας, όπου ο Τούρκος ηγέτης υποχρεώθηκε να περιορίσει πολύ τις ορέξεις του και να συμβιβαστεί με την επέκταση των δυνάμεων Άσαντ εις βάρος του τουρκικού στρατού λόγω της επιμονής του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το πλήρες κείμενό του δημοσιεύεται από το kosmodromio.gr