Εδώ και λίγο καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη επίσημες κατευθύνσεις.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του Lse, αναφέρθηκε στη σημασία της χορήγησης της «αναμνηστικής δόσης» του εμβολίου.
«Το νέο κύμα αφορά πολίτες χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια», σημείωσε και τόνισε ότι θα πλήξει τους ανεμβολίαστους και κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμένους, οι οποίοι είτε θα είναι ανοσοκατασταλμένοι είτε θα ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες.
Για αυτούς, προτάσσει την ανάγκη της χορήγησης αναμνηστικής δόσης λέγοντας ότι «πρέπει να προγραμματιστεί η 3η δόση, αναμνηστική δόση, για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες».
Όπως ανέφερε, η 3η δόση θα γίνει με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna αλλά αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για όσους εμβολιάστηκαν αρχικά με mRNA εμβόλιο.
«H μίξη των εμβολίων οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό».
Για το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών έχει μειωθεί, είπε πως αυτό συνέβη χάρη στο εμβόλιο όχι επειδή εξασθένισε ο ιός, ενώ αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη της χώρας, έκανε λόγο για υψηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες.
«Τα ποσοστά που έχουμε στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλά σε σχέση με άλλα κράτη».
Σχετικά με τα παιδιά, δήλωσε: «μπορεί να δούμε μεγάλη διασπορά του ιού στα παιδιά. Αν εμβολιαστούν όμως οι μεγαλύτεροι θα προστατεύσουν τα παιδιά».
Για το πότε θα απαλλαγούμε από τον ίο, εκτίμησε ότι για τις χώρες υψηλού εισοδήματος αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2022.
«Αν δεν υπάρξει μετάλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από τη Δέλτα και σπάει σε μεγαλύτερο ποσοστό το τείχος ανοσίας, οι ανεπτυγμένες χώρες θα τελειώσουν με τον ιό στις αρχές του νέου έτους. Πρέπει να φροντίσουν να στείλουν εμβόλια σε κράτη με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες».
Τέλος, για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι θα πάρει αρκετό χρόνο η ανοσία της αγέλης.