Μουσείο Λούβρου: 8 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για αυτό

Στις 8 Νοεμβρίου 1793 το μουσείο του Λούβρου(Musée du Louvre) άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Βρισκόμενο στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα, το μουσείο φιλοξενεί 35.000 μεγάλης αξίας εκθέματα που περιλαμβάνουν έργα της αρχαιότητας και της μεσαιωνικής τέχνης. Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου

  1. Το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο

 

Το μουσείο του Λούβρου είναι το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο. Ακολουθούν το Εθνικό Μουσείο της Κίνας, η Tate Modern στο Λονδίνο και τα μουσεία του Βατικανό. Τα τελευταία βέβαια χρόνια λόγω πανδημίας οι επισκέψεις μειώθηκαν κατά πολύ. Μόνο το 2020 έκλεισε για 150 μέρες χάνοντας το 72% του κόσμου του. Όπως και να έχει ο μέσος αριθμός επισκέψεων τη μέρα είναι 15 χιλιάδες άτομα.

 

  1. Αρχικά ήταν ένα φρούριο

 

Το μουσείο του Λούβρου είναι το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο.

Η ιστορία του Λούβρου ξεκινάει από το 1190 όταν κατασκευάστηκε ως φρούριο από το βασιλιά Φίλιππο Β΄ της Γαλλίας για την προστασία της πόλης από τους ξένους. Το φρούριο ολοκληρώθηκε το 1202 και το 14ο αιώνα ο βασιλιάς Κάρολος Ε΄ το μετέτρεψε σε βασιλική κατοικία. Το μουσείο γεννήθηκε μέσα από τις ταραχές και τα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης. Το 1793 άνοιξε ως μουσείο τις πόρτες του στο κοινό ως Museum Central des Arts de la Republique. Εκείνη την εποχή η συλλογή του περιελάμβανε 537 πίνακες και 184 αντικείμενα τέχνης.

  1. Η Μόνα Λίζα εκλάπη το 1911

 

Στις 21 Αυγούστου 1911, ο Ιταλός τεχνίτης Vincenzo Peruggia έκλεψε τον πίνακα από το μουσείο. Ο πίνακας που μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου, ξαφνικά άρχισε να ενδιαφέρει τους πάντες. Οι εφημερίδες δημοσίευαν φωτογραφίες του κλεμμένου πίνακα και έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο. Όταν η Μόνα Λίζα επέστρεψε στο Μουσείο είχε ήδη γίνει ο πιο διάσημος πίνακας ζωγραφικής στον κόσμο.

 

  1. Το μουσείο έμεινε κλειστό στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Ο Χίτλερ με το που πήρε την εξουσία στη Γερμανία άρχισε να λεηλατεί τα έργα τέχνης είτε από μουσεία είτε από ιδιωτικές συλλογές. Ο βοηθός διευθυντή των Γαλλικών Εθνικών Μουσείων Jacques Jaujard σκέφτηκε ότι το μουσείο έπρεπε να προστατευτεί. Δέκα μέρες πριν κηρυχτεί ο πόλεμος διέταξε να τυλιχτούν, να συσκευαστούν σε κουτιά και να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη 3.690 πίνακες καθώς και γλυπτά και έργα τέχνης. Μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 1929 πάνω από 200 φορτηγά μετέφεραν τους θησαυρούς του Λούβρου μέσα σε 1900 κουτιά. Το κάθε φορτηγό είχε και έναν συντηρητή έργων τέχνης. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στη Γαλλία 40 μουσεία είτε καταστράφηκαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Όταν οι Ναζί έφτασαν στο Λούβρο, το βρήκαν άδειο.

 

  1. Το Λούβρο χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη από τους Ναζί

 

Οι Γερμανοί φτάνοντας στο μουσείο το βρήκαν άδειο. Δεν έμειναν όμως ανεκμετάλλευτα τα 73.735 τετραγωνικά μέτρα του. Τα έκαναν αποθήκη για να βάζουν τα άλλα έργα τέχνης που έκλεβαν.

 

  1. To 66% από τους πίνακες στο Λούβρο είναι έργα Γάλλων καλλιτεχνών

 

Ένα σημαντικό μέρος των έργων τέχνης που υπάρχει στο Λούβρο είναι οι πίνακες ζωγραφικής. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις 7,500 πίνακες ζωγραφικής από καλλιτέχνες σε όλον τον κόσμο υπάρχουν στο μουσείο. Περισσότεροι από το 66% αυτών είναι έργα Γάλλων καλλιτεχνών.

Η Μόνα Λίζα είναι πορτρέτο της Λίζα Τζεραρντίνι, συζύγου του Φραντσέσκο ντε Τζοκόντο
  1. Η γυάλινη πυραμίδα ήταν ανεπιθύμητη

 

Η γυάλινη πυραμίδα στην κεντρική αυλή του Λούβρου είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Παρισιού αλλά όπως και ο Πύργος του Άιφελ, δεν έτυχε κοινής αποδοχής όταν κατασκευάστηκε. Ήταν πάρα πολλοί αυτοί που δεν ήθελαν μία γυάλινη κατασκευή μπροστά με ένα παλιό ιστορικό παλάτι, λέγοντας πως η αντίθεση θα είναι άσχημη για το χώρο και το προφίλ του Λούβρου. Η γυάλινη πυραμίδα έμεινε και ο κόσμος σήμερα έχει την ευκαιρία να την επισκεφθεί κατά το ηλιοβασίλεμα, την ώρα που οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν πάνω στις γυάλινες πλάκες, κάτι που είναι μοναδικό.

 

  1. Και όμως υπάρχουν 2 μουσεία Λούβρου

 

Η συμφωνία για τη δημιουργία του «Λούβρου του Άμπου Ντάμπι» μεταξύ Γαλλίας με Εμιράτα έγινε το 2007, όπου υπεγράφη μια συμφωνία 663 εκατομμυρίων ευρώ (1 δισ. μαζί με την «ενοικίαση» του ονόματος). Το όνομά του είναι μισθωμένο μέχρι το 2037, ενώ το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι έχει νοικιάσει 300 έργα τέχνης από το Λούβρο. Βρίσκεται στο νησί Saadiyat,που βλέπει στον Περσικό κόλπο. Το μουσείο αποτελείται από 600 περίπου εκθέματα από διάφορες γκαλερί έργων, ζωγραφικής, αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ιστορικά και σύγχρονα αντικείμενα. Η χρονική χρονολόγηση των Εκθεμάτων εκτείνεται από την Αρχαιότητα έως και τον 21ο αιώνα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα επιλεγεί από τη Βουλή
15 Ιανουαρίου, 2025
Χανιά: Σήμερα απολογείται ο οδηγός που σε κατάσταση μέθης σκότωσε τον 22χρονο Παναγιώτη
15 Ιανουαρίου, 2025
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει Τασούλα για Πρόεδρο Δημοκρατίας – Θα προτείνει δικό του υποψήφιο
15 Ιανουαρίου, 2025
Τασούλας: «Κορυφαία τιμή για εμένα η πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας»
15 Ιανουαρίου, 2025
Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Αναλυτικά η διαδικασία εκλογής
15 Ιανουαρίου, 2025
Ο Γιώργος Αμυράς παίρνει την έδρα του Κώστα Τασούλα στη Βουλή
15 Ιανουαρίου, 2025
Κωνσταντίνος Τασούλας: Ποιος είναι ο πολιτικός που πρότεινε ο πρωθυπουργός για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας προτάθηκε από τη ΝΔ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Live οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Μήνυμα Μητσοτάκη στις 11:00 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Αναβλήθηκε η συνάντηση με τη Σακελλαροπούλου
15 Ιανουαρίου, 2025