Ο σκοπός του «ΗΡΑΚΛΗ» είναι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στοχεύει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με τα οποία έχουν φορτωθεί οι ελληνικές τράπεζες, ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», ο εισηγητής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου και υπογράμμισε ότι τα κόκκινα δάνεια, αποτελούν τρομακτική βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος.
«Θα ήταν αδικία αν δεν βρισκόταν λύση, τη στιγμή που πρακτικά έχουν γίνει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες, ο φορολογούμενος έχει αναλάβει σχετικά χρέη και πρέπει να πάμε παρακάτω», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και εξήγησε ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την εγγύηση ύψους 12 δισ., εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να απαλλαγούν από το μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους.
Με τις αλλαγές που θα γίνουν στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, δηλαδή, στην οικονομική τους θέση, με τις τεχνικές ρυθμίσεις μέσω του ΗΡΑΚΛΗ, οι τράπεζες θα μπορέσουν να ομαδοποιήσουν τα δάνεια τους, να τιτλοποιήσουν τα δάνεια αυτά, άρα να τα μετατρέψουν σε ένα προϊόν που μπορεί να αγοράσει ένας επενδυτής, άρα να αρχίσει η διάδοση του κινδύνου και άρα να μην μένει ο κίνδυνος μόνο σε εμάς, και θα γίνει με τρία διαφορετικού τύπου ομόλογα, είπε ο εισηγητής της ΝΔ. Ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι στους πρώτους έξι μήνες θα «δούμε αποτέλεσμα». Είπε επίσης, ότι αυτή είναι η πρώτη φάση μιας ευρύτερης στρατηγικής που έχει ξεδιπλώσει η κυβέρνηση για να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Επισήμανε ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πλαίσιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ηλεκτρονικό μητρώο εγγυήσεων, κεντρικό μητρώο πιστώσεων και πλαίσιο που θα διευκολύνει τις μικροχρηματοδοτήσεις που τις χρειάζεται η οικονομία «για να ξυπνήσει».
«Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση και ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν είναι μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ που επισήμανε ότι καθώς θα μειωθούν οι κίνδυνοι για τις τράπεζες, με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, θα αυξηθεί η πραγματική αξία των τραπεζών και αυτό θα είναι προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.